Met een overvloed aan haricots verts, courgettes en bieten, zijn het de bieten die we het minst eten de laatste tijd. De knollen zijn langer houdbaar dan de andere groenten dus ze krijgen meestal geen voorrang in de keuken. Tot afgelopen weekend: ik maakte tarte tatin met rode bieten.

Bieten oogsten is zo gebeurd. Koken daarentegen...
Bieten oogsten is zo gebeurd. Koken daarentegen…

Bieten koken is wat mij betreft echt een weekend klusje. Als ik na een lange dag werken met een knorrende maag thuiskom, heb ik weinig zin meer om minstens een half uur te wachten tot de bietjes gaar zijn. De aardse en iets zoete geur van kokende bietjes associeer ik inmiddels dus met rustig kokkerellen in het weekend. Heerlijk!

Afgelopen weekend kookte ik op vrijdagavond alvast een tweetal grote rode bieten. Minstens een half uur stonden ze rustig te pruttelen op het vuur, daarna liet ik ze afkoelen in het kookwater. De volgende ochtend kon ik de schil met gemak van de gekookte bieten afwrijven zonder daarbij m’n vingers te branden aan gloeiend hete bieten. Het bereiden van de tarte tatin was vervolgens zo gebeurd.

De tarte tatin van rode bietjes.
De hartige variant van tarte tatin: geen appels maar bietjes! 

Recept:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Snijd de gekookte rode bieten in plakken van circa 1,5 cm dik en bedek de bodem van de taartvorm met de plakken. Laat hierbij de buitenste centimeter vrij van bieten, zodat je straks het deeg een beetje om de bieten heen kunt draperen.

2. Meng 3 eetlepels balsamicoazijn met 60 gram bruine basterdsuiker in een klein pannetje en verwarm op laag vuur tot het geheel begint te borrelen en een beetje indikt. Giet het plakkerige mengsel vervolgens over en tussen de bieten.

3. Rol 4 plakjes deeg voor hartige taart tot een grote ronde plak ter grootte van de taartvorm en bedek de bieten met het deeg. Stop de bietjes aan de randen een beetje in zodat de taart straks een mooi randje krijgt. De bieten liggen dus onderin de vorm en worden bedekt door een laagje deeg. Pas als de taart is gebakken, wordt het geheel omgedraaid en komende bietjes weer boven.

4. Prik een paar gaatjes in het deeg en bak de taart in circa 30 minuten gaar. De deegbodem, die dus bovenop ligt, wordt hierbij mooi lichtbruin.

5. Draai de taart met behulp van een bord om zodat de bietjes boven komen te liggen en het deeg de bodem van de taart wordt. Laat de taart een paar minuten uitdampen en afkoelen.

6. Strooi naar smaak zout, peper, geitenkaas, tijm en peterselie over de bietentaart heen.

De taart is zowel lauwwarm als koud erg lekker dus ook geschikt voor een picknick in het park of in de moestuin!