Winterpostelein

Net als veldsla is winterpostelein een gewas dat geschikt is voor winterteelt. Als je het voor de winter zaait, heb je vroeg in het voorjaar al verse salade uit eigen tuin.

Groeiwijze

Winterpostelein (Claytonia perfoliata of Montia perfoliata) is een klein plantje van ongeveer 10 cm hoog dat, net als (zomer)postelein, wat vlezige schotelvormige blaadjes heeft. Het is zoals de naam al suggereert een echt wintergewas. Aangezien de bladeren worden gegeten, valt winterpostelein onder de bladgewassen.

De plantjes groeien snel: als je het gewas in augustus zaait, kunnen de eerste blaadjes nog in de herfst geoogst worden. Winterpostelein is bestand tegen vorst dus je kunt er ook voor kiezen om de planten in de herfst ongemoeid te laten.

Op deze manier kan je in het vroege voorjaar al verse winterpostelein oogsten. Als de temperatuur in de loop van het voorjaar begint op te lopen, zullen de plantjes gaan bloeien. Deze bloei markeert het einde van het oogstseizoen. Als je de winterpostelein op dat moment weghaalt, is er weer ruimte voor nieuwe plantjes.

Voorbereiding

De zwarte zaadjes van winterpostelein zijn klein dus het is verstandig om de grond mooi fijn en vrij van onkruid te maken voor je begint met zaaien. Ook is het slim om de bodem een beetje vochtig te maken.

De plantjes doen het overigens prima in de schaduw, bij ons in de duinen zie ik de plantjes vaak onder struiken staan. Kortom, in tegenstelling tot veel andere gewassen, kan winterpostelein eventueel op een plekje in de schaduw komen te staan. ’s Winters is er echter vaak ruimte genoeg in de moestuin en zijn er waarschijnlijk genoeg zonnige plekjes zodat de winterpostelein elk winters zonnestraaltje kan meepakken.

Zaaien & Planten

Winterpostelein kan in rijtjes of breedwerpig worden gezaaid. De kleine zaadjes moeten oppervlakkig worden gezaaid, een dun laagje aarde als bedekking is ruim voldoende. Zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt. Eventueel kan je het net ingezaaide bed bedekken met vliesdoek.

Bij zaaien in augustus kan de eerste oogst in oktober of november verwacht worden. Als je iets later zaait, valt de eerste oogst na de winter.

Verzorgen

Net na het zaaien is het belangrijk dat de grond vochtig blijft maar verder heeft winterpostelein weinig verzorging nodig. Zo nu en dan onkruid wieden is voldoende.

Oogsten

Als je in augustus gezaaid hebt, kunnen de eerste plantjes in de herfst al oogsten. Als je bij het oogsten het hart van de plant intact laat, zal de plant opnieuw uitlopen waardoor je nog een keer van dezelfde planten kunt oogsten. De laatste oogst valt gemiddeld in maart, hierna zal de plant gaan bloeien. Oogsten is een kwestie van de blaadjes afplukken of afknippen.

Bewaren

Winterpostelein kan niet zo lang bewaard worden dus het is aan te raden om de blaadjes zo snel mogelijk op te eten. In een plastic zakje in de koelkast blijven de blaadjes 1 tot 3 dagen goed.

Zaaikalender winterpostelein

GewasSoortjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
BMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBME
WinterposteleinVollegrond Oogsten Zaaien vollegrond Oogsten
Onder glas Oogsten Zaaien onder glas Oogsten

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!