De afgelopen weken noemde ik onze moestuin gekscherend ons moeras. Ik weet niet hoeveel regen er bij jou is gevallen maar hier houdt het maar niet op. Is het een paar dagen wat droger, komt er vervolgens wéér een monsterbui langs. Misschien is mijn referentiekader na de droogte van vorig jaar veranderd maar voor mijn gevoel regent het hier de afgelopen weken wel erg veel.

Groenbemester zaaien
Normaal was ik in deze tijd van het jaar bezig met groenbemester bestellen en zaaien maar ik denk niet dat dat in deze omstandigheden een goed idee is. Misschien is het over een paar weken droger, we zullen het zien.

Winterrogge zaaide ik voorgaande jaren: een stevige grassoort die de vruchtwisseling niet in de war gooit en ook in november nog prima opkomt, op zandgrond in ieder geval. Het is winterhard dus ook na de eerste nachtvorst houdt het de voedingsstoffen uit de bodem vast en, niet onbelangrijk, houdt het onkruid tegen. Cursisten van de moestuincursus leren in de les Groenbemesting meer over het kiezen en zaaien van groenbemesters.

Groenbemesters: Ideaal voor de pragmatische moestuindier die ook in de winter graag een mooi bedekte grond ziet in plaats van kale grond waar de voedingsstoffen zo uit kunnen spoelen tijdens de winterse regenbuien. Als je winterrogge of tarwe gaat zaaien, bereid je dan wel voor op een stevige work-out in het voorjaar. Het onderspitten is een pittig klusje maar dat is het zeker waard als je ziet hoe mooi luchtig de grond wordt van de groenbemester.

De eerste stamppot van eigen kweek komt eraan
In “ons moeras” staat verder niet zoveel eetbaars meer. Vooral wintergroenten zoals boerenkool staan er nog geduldig te wachten om geoogst te worden. Voor boerenkool vind ik het nog te warm buiten, al zal het niet lang meer duren voor we onze eerste stamppot zullen maken om bij een knapperend haardvuurtje op te eten.

Bouillon met groenten uit eigen tuin
Afgelopen week maakten we zelf bouillon met onze groenten van eigen kweek. Dat was met een reden: we hadden een rundertong te bereiden en dit (in Nederland) onbekende stuk vlees bak je niet maar kook je gaar in bouillon. Verder maakten we aardappelknolselderijpuree (uit eigen tuin) en stoofpeertjes (uit een van de tuinen van mijn ouders). In de vlog van deze week kan je meekijken in onze keuken!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.