IMG_6539Groeiwijze

Lavas (Levisticum officinale), ook wel bekend onder de naam maggiplant, is een plant uit de familie van de schermbloemigen. Het is een kruidachtige vaste plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Europa.

Lavas houdt van voedzame, vochtige, goed doorgankelijke grond en kan onder de juiste omstandigheden meer dan twee meter hoog worden.

’s Winters sterft het bovengrondse deel van de plant af. De wortels blijven echter in leven en in het vroege voorjaar zal de plant vanzelf opnieuw uitlopen. De plant vormt holle stengels met hieraan talloze smaakvolle, geurige bladeren. Tijdens de bloei ontstaan er grote bloeischermen met ontelbaar kleine zaadjes. In de loop der jaren wordt het wortelstelsel steeds groter en sterker en ook de plant zelf breidt zich uit.

IMG_4721
De allerjongste uitlopers zijn nog niet groen maar wat bruinkleurig. Ze kleuren vanzelf bij.

Voorbereiding

Stap 1 is het uitkiezen van een geschikte plek voor de plant. Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond.

In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin. In beide tuinen stond de plant op een zonnig plekje waar de grond overigens wel goed los was gemaakt.

De plant blijft lange tijd op dezelfde plek staan dus het is slim om goed na te denken over waar de plant neergezet wordt. Gezien de hoogte die de plant kan bereiken, is het raadzaam om de plant aan de noordzijde van de kruidentuin te planten. Zo zal de lavas niet al het licht wegvangen van de andere, lagere kruidenplantjes.

Lavas kan ook in een pot op het terras of het balkon gezet worden. Neem dan een ruime pot (diameter ca. 30 cm). De plant zal niet zo groot worden als in de volle grond maar de smaak zal er niet minder om zijn.

Maak de grond waar de maggiplant komt te staan vervolgens goed los en meng er eventueel wat compost en/of oude stalmest doorheen om de plant een vliegende start te geven.

Zaaien & Planten

Lavas kan vermeerderd worden door de zaadjes uit te zaaien maar ook door de plant te scheuren. Dat wil zeggen: een deel van het wortelstelsel van de plant af scheuren of steken en dit planten op de plek waar je de nieuwe plant graag wilt hebben.

Zaaien vindt meestal plaats in maart of april. De zaadjes kunnen binnenshuis of in de kas voorgezaaid worden in kleine potjes. Het ontkiemen duurt vrij lang, soms wel drie weken. Kortom, het zaaien van lavas is een kwestie van geduld hebben en regelmatig water geven. Het ontkiemen gaat niet goed als de grond uitdroogt dus zorg ervoor dat de grond steeds vochtig blijft. Dit wordt makkelijker als je de potjes afdekt met bijvoorbeeld vershoudfolie. Als de plantjes zijn opgekomen, kunnen ze verpot worden naar een grotere pot. Zodra de planten groot genoeg zijn, kunnen ze op hun definitieve plek in de moes- of kruidentuin worden geplant. Het eerste jaar worden de planten circa 40 tot 50 cm hoog. In de daaropvolgende jaren zal de plant steeds groter worden, tot maximaal 2 meter hoogte. Geef de planten dus een ruim stuk grond van ten minste 50 x 50 cm.

Het scheuren van lavas kan het beste plaatsvinden in het voorjaar, op het moment dat de plant net begint uit te lopen. Hoe ouder de plant, hoe lastiger het zal worden om het sterke wortelstelsel de scheuren. Kortom, scheuren gaat het makkelijkst bij vrij jonge planten van 3 tot 4 jaar oud. Geef

Verzorgen

Elk jaar geven we de maggiplant een kleine hoeveelheid oude stalmest en compost. Verder hebben we weinig omkijken naar onze enorme la. Jonge plantjes kunnen af en toe wel wat water gebruiken maar oudere planten kunnen zichzelf prima redden.

Lavas heeft weinig last van ziekten of plagen. Haal eventueel beschadigde bladeren weg. Mocht de aantasting dan het gevolg zijn van een ziekte, dan kan de ziekte zich op deze manier niet verder verspreiden.

IMG_5072Aan het einde van het seizoen sterven de holle stengels van de maggiplant af. Deze stengels halen we weg door ze simpelweg uit de grond te trekken. Als de stengels dor zijn, zijn ze gemakkelijk af te brengen of los te trekken. De dorre stengels knippen we in kleine stukjes en krijgen de hele winter de tijd om op de composthoop te verteren.

Oogsten & Bewaren

Oogst de verse, groene bladeren door een aantal mooie takjes af te plukken of te knippen. Thuis zetten we de takjes vaak in een glas met water, zodat de blaadjes nog enkele dagen goed blijven én hun geur door de keuken verspreid wordt.

Gedurende een groot deel van het moestuinseizoen zal er meer lavas zijn dan je kunt verwerken. Aangezien de plant ’s winters afsterft, kan je wat bladeren drogen en als ze volledig droog zijn verkruimeld in een schoon, glazen potje bewaren.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!