Vruchtgewassen zijn misschien wel de leukste gewassen van de tuin. Als de planten eenmaal hun draai gevonden hebben, produceren ze zo ontzettend veel lekker eten! Vooral courgettes, mais en pompoenen zijn erg leuk en gemakkelijk om te kweken. Ideaal voor beginners maar ook voor ervaren moestuiniers blijft het een feest.

De meer Mediterrane planten zoals tomaten, paprika en aubergine zijn wat minder geschikt voor de beginnende moestuinier. De planten groeien het liefst in een kasje, ze houden namelijk erg van warmte. In het frisse, natte Nederlandse klimaat staan ze maar te kleumen en komt het vaak voor dat de planten die buiten in de vollegrond staan weinig oogst produceren.

Fietsmandje vol vruchtgewassen
Fietsmandje vol vruchtgewassen

Een nadeel van de vruchtgewassen is dat de planten over het algemeen veel ruimte vragen. Een pompoen breidt zich uit over enkele vierkante meters dus voor een klein tuintje is een pompoen minder geschikt. Een courgetteplant neemt ongeveer een vierkante meter in beslag. Een enkele courgetteplant produceert echter zoveel vruchten dat het de ruimte al gauw waard is!

Ook suikermais is een leuk en makkelijk gewas in de moestuin. Met warm weer komen de planten in een groeispurt terecht en voor je het weet kan je je eigen maiskolven op de barbecue roosteren. Enkele planten zijn genoeg om zomers een leuke hoeveelheid heerlijke zoete kolven te kunnen oogsten.

Kortom, denk goed na over de planten waarmee je je vruchtgewassen landje gaat vullen. Een ding staat vast: vruchten zullen er komen, of het nou augurken, courgettes, pompoenen, tomaten of maiskolven zijn.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!