Twee keer per (werk)dag rij ik met de trein zo ongeveer langs onze moestuin. Nou ja, we zitten niet direct aan het spoor maar het weggetje naar de tuin zie ik wel vanuit de trein. Hoewel… als “mijn” trein ’s ochtends om kwart voor 7 langs de tuin raast, is het nog donker en zie ik slechts schimmen van de bomen en kassen waar onze tuin achter ligt.

De tuin, hoe zou het er zijn? Ik ben er al gênant lang niet geweest. Uiteraard is het mijn eigen schuld maar de weergoden zijn wat mij betreft medeplichtig: op dagen dat ik aan het werk was, scheen de zon en op mijn vrije woensdag viel er regen voor een hele week. En dat twee weken achter elkaar. Waardeloos.

Champignons kweken

Om toch een beetje te tuinieren, hebben we thuis wat leuke dingetjes bedacht. Een van die dingen is champignons kweken, iets wat ik elke tuinier kan aanbevelen! Met een op internet besteld kweeksetje kan je zo aan de slag. De bak van piepschuim, gevuld met verteerde mest en potgrond, moet op een vochtige plek staan. Hoewel het in ons lekkende schuurtje best vochtig is, vind ik dat de champignons in spé een prominentere plek verdienen.

In de badkamer kwamen ze te staan, tot ergernis van Sander. Een paar dagen geleden verschenen de eerste witte bolletjes en vandaag al zijn de eerste champignons klaar om geoogst te worden. Wat een feest, zo’n snelle herfstoogst!

Ik zou bijna overwegen om ook paddestoelen in het wild te gaan plukken, zij het niet dat er op mijn werk (in het ziekenhuis) een verhaal rondging over een onervaren paddestoelen-wildplukker die het verkeerde zwammetje had verorberd. Lang verhaal kort: het onschuldig ogende zwammetje had leverfalen veroorzaakt en als je het mij vraagt is een levertransplantatie een wel erg hoge prijs voor een wildplukavontuur.

Gratis oogst!

De paddestoelen in het wild laat ik dus maar lekker staan. Gelukkig is er genoeg andere gratis oogst te vinden in deze tijd van het jaar. Zo heeft de hazelaar bij ons voor de deur haar nootjes laten vallen: een royale hoeveelheid hazelnoten konden we deze week oprapen. Ik roosterde een eerste portie en rook de culinaire mogelijkheden. Kortom, ik heb me voorgenomen om dit weekend nog maar een paar kilo nootjes te gaan rapen!

Zonnig tuinweekend: groenbemester zaaien!

Maar eerst gaan we tuinieren want wat een heerlijk zonnig najaarsweekend krijgen we cadeau! Onkruid wieden, compost keren, de slootkant schoonmaken, oogsten, we kunnen het hele weekend aan de slag.

Ik betwijfel of het ons dit weekend gaat lukken maar hopelijk heb jij je moestuin beter op orde dan wij… In dat geval kan je overwegen om in deze tijd van het jaar een (winterharde) groenbemester te zaaien. Zo verbeter je de bodem terwijl je tegelijkertijd het onkruid onderdrukt tijdens de herfst- en wintermaanden. Cursisten van de moestuincursus leren in de les Groenbemesting hoe dit in zijn werk gaat.

Dagelijks koken en eten van eigen oogst

Ondertussen eten we bijna dagelijks van eigen oogst. Afgelopen week stond er onder andere een vegetarische lasagne op het menu met courgette, ui en tomaatjes van eigen kweek. In de vlog van deze week kan je meekijken hoe we de lasagne maakten en wat we nog meer maakten met onze eigen oogst. Kijk je weer mee?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.