Radijs is een leuk gewas voor in het vroege voorjaar: de zaadjes ontkiemen vlot, de plantjes groeien snel en je kunt dus al vroeg de eerste radijsjes oogsten. In tegenstelling tot radijsjes uit de supermarkt, is radijs van eigen kweek écht scherp van smaak. Heerlijk als dunne plakjes in een zomerse salade of op een boterham.

Groeiwijze

DSC_1361
Je ziet dat de rode stengel al begint op te bollen. Dit wordt straks het radijsje. Ook herken je nog twee soorten bladeren: ten eerste hartvormige bladeren met een gladde rand en ten tweede de wat gekartelde, ronde blaadjes.

Radijs (Raphanus sativus) behoort tot de familie van de kruisbloemigen. Hoewel je het misschien niet zou vermoeden, is radijs dus familie van de koolsoorten. De plantjes worden dus op het landje van de koolgewassen gezaaid.

Radijs kan vrijwel het hele jaar gezaaid worden. ’s Winters onder glas en vanaf half maart in de volle grond. De plant is eenjarig en ontkiemt en groeit snel. De plantjes blijven relatief klein met een maximale hoogte van ongeveer 15 cm.

In eerste instantie komt er en jong plantje op met twee iets hartvormige blaadjes. Vervolgens ontstaan er meerdere bladeren en al snel begint een deel van de stengel op te bollen. Dit deel heet in moestuintaal ook wel de radix.

Deze opbolling van de stengel vormt de radijs, die enkele weken na het zaaien al geoogst kan worden. De meeste radijsjes zijn aan de buitenkant rood van kleur maar er zijn ook varianten die eerder een roze of een witte buitenkant hebben. De binnenkant, of het vruchtvlees, van de radijs is over het algemeen wit.

Als je radijsjes niet oogst maar in de grond laat staan, zullen de plantjes verder uitgroeien en uiteindelijk gaan bloeien. Dit komt de smaak van de radijsjes niet ten goede dus het is slim om radijs op tijd te oogsten.

Soorten & Rassen

Er zijn veel soorten radijsrassen verkrijgbaar maar het belanrijkste verschil zit ‘m in de manier van teelt:

  • Radijs voor buitenteelt
  • Radijs voor kasteelt

Als je de eerste soort in de kas zaait, zal het loof enorm worden en het radijsje klein blijven. Let dus goed op de verpakking met wat voor soort ras je te maken hebt.

Voorbereiding

Radijs hoort thuis op het landje van de koolgewassen. In tegenstelling tot kolen, nemen radijsjes maar weinig ruimte in beslag. Kies dus een plekje uit bij de kolen en maak de grond hier los. Haal ook eventueel onkruid weg zodat je radijsjes alle ruimte krijgen om te groeien.

Verder is het handig om een naambordje te maken voor je met zaaien begint. Zo weet je straks precies waar de radijsjes moeten opkomen.

Zaaien

Radijs wordt in rijen of breedwerpig gezaaid, zoals al genoemd op het landje van de koolgewassen. Zeker in het vroege voorjaar staat radijs graag op een zonnig plekje. Zelf zaaien we radijs in een rijtje. Erg veel eten we er niet van maar als vroege voorjaarsgroente is het een leuk gewas.

Maak een ondiep geultje van maximaal 1 cm diep. Strooi hier de radijszaadjes in, op een afstand van ongeveer 2 a 3 cm. Bedek de zaadjes met grond en druk de grond zachtjes aan. Bij droogte voorzichtig gieten met de sproeikop op de gieter.

Verzorgen

IMG_5035
Geen idee wie er een hapje heeft meegegeten… Onze radijsjes vallen blijkbaar in de smaak.

Bij radijs is het goed om de grond vochtig te houden. Geef dus regelmatig water als het niet regent. Grote wisselingen in de vochtigheid van de grond kunnen leiden tot scheuren in de radijsjes.

Ook kan het geen kwaad om af en toe wat onkruid wieden tussen de radijsjes. Radijs komt snel op en is in het eerste stadium herkenbaar aan een tweetal iets hartvormige bladeren (zie foto). De daaropvolgende bladeren zullen hariger, groter en iets gekarteld zijn. Je kunt radijs dus al in een vroeg stadium van het onkruid onderscheiden.

Oogsten

Het oogsten van radijs is een kwestie van de grootste radijsjes uitzoeken en voorzichtig uit de grond trekken. De kleinere radijsjes hebben op deze manier meteen weer meer ruimte om verder te groeien en kunnen enkele dagen tot weken later geoogst worden.

De radijsjes worden met loof en al uit de grond getrokken. Je kunt ze met een elastiekje of touwtje bij elkaar binden en als bosje mee naar huis nemen. Als de radijsjes erg modderig zijn, kan je ze eerst nog afspoelen in een emmer water of in de sloot.

Radijs is niet lang houdbaar: de oogst wordt gauw zacht. Thuis bewaren wij radijsjes in een dichtgeknoopt plastic zakje in de koelkast. Als je het loof verwijdert, zal er minder verdamping optreden en zullen de radijsjes dus langer stevig blijven.

Zaaikalender radijs

GewasSoortjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
BMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBME
RadijsOnder glas Zaaien onder glas
Oogsten
Vollegrond voorjaar Zaaien vollegrond Oogsten
Vollegrond herfst Zaaien vollegrond
Oogsten

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!