Rabarber

Groeiwijze

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een vaste plant die gezaaid of geplant kan worden. De plant vormt dikke groene tot donkerrode stengels met aan het uiteinde een enorm groot groen blad.

In het voorjaar kan de plant gaan bloeien: uit het centrum van de plant ontstaat dan een bloemstengel waar talloze kleine bloemetjes en dus zaadjes aan ontstaan. Sommige tuiniers halen deze bloemstengel weg zodat alle energie naar de stengels gaat in plaats van naar het bloeien. Zelf ben ik niet zo’n fan van rabarber dus wat mij betreft mag de stengel lekker blijven zitten. Aan een rabarberplant kunnen namelijk een groot aantal stengels ontstaan, genoeg om talloze taarten en toetjes van te maken.

In de winter sterven de bladeren en stengels af. Als het in het voorjaar warmer begint te worden, loopt de plant vanzelf weer uit.

Voorbereiding

Rabarber is een vaste plant en blijft dus jaren op dezelfde plek staan. De plant zal in de loop der tijd flink groeien waarbij ook het wortelstelsel vrij groot wordt. Dit maakt verplaatsen lastig dus denk goed na over de plek waar je de rabarber plant.

De plant heeft tenminste een vierkante meter ruimte nodig. Aangezien wij zelf niet bijzonder veel van rabarber houden maar de plant wel mooi vinden, hebben we de rabarber jarenlang op een vrij schaduwrijk plekje in de tuin laten staan. Rabarber schijnt van zon te houden maar in onze ervaring doet ze het ook in de schaduw prima.

Zaaien & Planten

Spit de grond los en haal (wortel)onkruid weg zodat je later niet onder de rabarberplant hoeft te kruipen om onkruid te verwijderen. Vervolgens kan de rabarber geplant worden.

Graaf een kuil waar de wortelkluit gemakkelijk in past. Zet de plant vervolgens in de kuil en zorg er daarbij voor dat de groeipunten net boven de grond uitkomen. Vul de overgebleven ruimtes rondom de plant met grond en druk deze grond aan zodat de wortels goed contact met de grond krijgen.

Verzorgen

Net na het planten zal het nog nodig zijn om zo nu en dan onkruid te wieden onder en rondom de plant. Al gauw zullen de bladeren echter zo groot zijn dat er weinig licht overblijft voor de onkruidzaadjes. In het voorjaar kan de rabarberplant wel een bescheiden portie oude stalmest gebruiken. Ook een laagje compost zal ze op prijs stellen.

Zoals hierboven al beschreven, kan een eventuele bloemstengel verwijderd worden als je wil dat alle energie naar de stengels gaat in plaats van naar de bloei.

Oogsten

Het oogsten van rabarber is een kwestie van de stengel van de plant af draaien, knippen of trekken. Het bladgedeelte kan vervolgens de composthoop op, de stengels kunnen mee naar huis. Haal niet alle stengels van een plant af. De bladeren nemen namelijk energie op en als je alle stengels en dus alle bladeren oogst, zal de plant geen energie meer hebben om verder te groeien en reserves aan te leggen voor de winter.

De plant groeit bovendien snel dus voor je het weet, is er een nieuwe portie stengels klaar om geoogst te worden. Stop met het oogsten van rabarber na de langste dag. Dit voorkomt dat de plant uitgeput raakt: door op een gegeven moment te stoppen met oogsten, kan de plant voldoende herstellen en genoeg voedingsstoffen opslaan voor het volgende seizoen.

In de loop van het seizoen wordt rabarber steeds zuurder. Dit komt door de aanwezigheid van oxaalzuur. De zure smaak wordt er vaak veel suiker of honing aan rabarber toegevoegd. Ook wordt er wel kalk gebruikt om het zuur te neutraliseren.

Bewaren

De geoogste stengels kunnen prima een paar dagen in de koelkast bewaard worden, al gaat de smaak dan wel geleidelijk achteruit. Net na het oogsten is de smaak, zoals bij bijna alle groenten en fruit, het lekkerst. Als je rabarber kookt, zal er een moes ontstaan die gemakkelijk ingevroren kan worden. Zelf doen we dit niet. Als we rabarber eten, plukken we op dat moment gewoon een paar stengels uit de tuin.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!