Vette en magere jaren


Vorig jaar kwamen we om in de pompoenen: buren, familie, vrienden en collega’s deelden mee in onze oogst. Dit jaar stelt de oogst niks voor: een enkel mager pompoentje hangt er aan een treurig ogende plant. De andere pompoenplanten gaven de strijd al eerder op.

Vette en magere jaren

In de moestuin geldt: er zijn vette jaren en magere jaren. Het ligt niet alleen aan de tuinder, ook de natuur draagt haar steentje bij aan het succes of het falen van een oogst. Ik deed namelijk niks anders dan een jaar geleden met onze pompoenplantjes.

Wat het dit jaar is geweest dat de pompoenen niet zo goed gingen? Droogte, teveel regen, vraat, ziektes, ik weet het niet.Veel zin heeft het ook niet om er al te lang bij stil te staan. Er zijn namelijk genoeg andere groenten die het meer dan goed hebben gedaan dit jaar. Vorig jaar hadden we nauwelijks prei, dit jaar groeit het als onkruid. Ook was ik dit jaar blij verrast met de bieten en de uien.

Gluren bij de buren

Dus valt een bepaalde oogst tegen en twijfel je of het aan jou ligt? Vraag je mede-tuiniers dan hoe het bij hen gaat. Valt de oogst bij de buurvrouw/buurman ook tegen? Dan ligt het tegenvallende resultaat waarschijnlijk niet aan jouw tuinskills. Gaat het bij hem/haar wél goed? Grote kans dat je dan mee mag delen in de royale oogst ;-)

De oogst delen

Een vet jaar is het ook op het gebied van pruimen: een collega nam een tas vol pruimen voor me mee, geplukt bij haar voor de deur. Een andere collega bakte cake en deelde uit. Als dank bracht ik zelfgemaakte jam mee. Ruilhandel! Zo gek is het niet om weer aan het werk te zijn na een half jaar verlof. Het brengt me naast salaris ook vooral een hoop gezelligheid, oogst én lekkere recepten.

De pruimen ga ik dit weekend verwerken tot jam en chutney maar voor het zover is, zal ik eerst mijn keukenavonturen van afgelopen week delen. Kijk je weer mee?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.