Bladgewassen zijn de groenten waarvan je de blaadjes opeet, zoals sla, spinazie, andijvie en postelein. Het buitenbeentje van de bladgewassen is prei. Prei lijkt een wortelgewas omdat je het ondergrondse deel vaak opeet. Het is echter een bladgewas omdat het ondergrondse deel is opgebouwd uit samengepakte bladeren.

Het kweken van bladgroenten is niet moeilijk. De grootste uitdaging zit ‘m in het om de tuin leiden van de slakken. Die eten namelijk ook graag een hapje mee en dan heb ik het niet over bescheiden porties. Allerlei trucjes zijn er om slakken te verdrijven maar wat het beste werkt, blijft het ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat weghalen van de slakken.

Sla en andijvie: makkelijk te kweken bladgewassen.
Sla en andijvie: makkelijk te kweken bladgewassen.

Spinazie, pluksla, rucola, veldsla en postelein zaai ik direct in de volle grond, op een mooi rijtje. De bladgroenten die in kroppen groeien, zoals veel soorten sla en andijvie, kan je thuis in bakjes voorzaaien of als plantje bij een kweker kopen. Als ze daarna een mooi plekje in de tuin krijgen, groeien de plantjes binnen enkele weken uit tot een prachtige krop waarvan je meerdere avonden salade kunt eten.

Gespreid zaaien is gespreid oogsten

Het belangrijkste bij bladgroenten kweken is: zaai of plant niet alles tegelijk. Voor je het weet, staat je tuin vol kroppen sla die klaar zijn om allemaal tegelijk geoogst te worden. En zoveel sla gaat er nou ook weer niet door een salade! Het spreiden van de oogst is dus iets om in je achterhoofd te houden bij het plannen van het landje bladgewassen.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!