Snijbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris) is een bladgewas dat gedurende maanden malse bladeren en smakelijke stengels oplevert. De plant is bovendien makkelijk op te kweken en heeft weinig last van ziektes. Kortom, een leuke toevoeging aan de moestuin van zowel beginnende als gevorderde tuiniers.

Groeiwijze

DSC_1275
De zaadjes van snijbiet lijken erg op rode bieten zaadjes. Uit elk zaadje komen meerdere plantjes. Hierdoor kan het na het opkomen van de plantjes nodig zijn om ze uit te dunnen.

Snijbiet kan vanaf eind maart tot augustus gezaaid worden en groeit van een klein zaadje uit tot een plant die een grote hoeveelheid forse bladeren produceert, vaak met kleurrijke stengels (afhankelijk van het ras, uiteraard). De planten kunnen geteeld worden voor het blad en/of voor de stengels. Bij teelt voor het blad moeten de zaadjes dichter op elkaar worden gezaaid dan bij teelt voor de stengels.

Net als bij rode bieten kunnen er meerdere plantjes uit een zaadje ontstaan. Dit komt doordat een zaadje eigenlijk bestaat uit een aantal samengepakte zaadjes. Zaai de zaadjes dus niet te dicht op elkaar want voor je het weet, heb je veel te veel plantjes in je rij staan. Mochten er toch teveel plantjes opkomen dan kan je ze uiteraard altijd uitdunnen (het overschot aan plantjes uit de grond trekken). Deze jonge bladeren kunnen dan in de salade gebruikt worden.

Van een plant kan je meerdere keren oogsten, de stengels en bladeren groeien namelijk vanzelf weer verder na het oogsten. Dit maakt het mogelijk om vanaf begin juni tot in de loop van de herfst snijbiet te oogsten. Zelfs lichte vorst is voor snijbiet geen probleem. Kortom, een fijne plant voor in de moestuin!

Soorten & rassen

Er zijn verschillende snijbiet rassen te koop, waarbij sommige rassen meer geschikt zijn voor de teelt van het blad en andere rassen zijn bedoeld voor de teelt van mooie stengels. Ook zijn er zaadmixjes te koop, bijvoorbeeld de regenboogmix, waar verschillende rassen in zitten met als resultaat een regenboog aan verschillende kleuren stengels.

Kies eerst of je voor stengels of voor blad wilt gaan, dan kan je aan de hand daarvan een voor jou geschikt ras uitzoeken. Ook zijn er rassen die zowel mooie stengels als goede bladeren opleveren. Zelf hebben we dit jaar het ras Bright Lights, waarbij er stengels ontstaan in verschillende kleuren: rood, paars, roze, goudgeel tot wit en donkergroen. De bladeren zijn een mooie en lekkere toevoeging aan een salade. De stengels kunnen worden gegeten als stoofgroente of in roerbakgerechten.

Voorbereiding

Snijbiet is een bladgewas dus de planten komen op de plek van de bladgewassen te staan. Zet snijbiet niet op de plek waar vorig jaar rode bieten hebben gestaan. De planten zijn namelijk verwant aan elkaar en dat maakt de kans op ziektes groter als ze na elkaar op hetzelfde stukje grond staan. Kortom, als je al meerdere jaren tuiniert is het slim om hier in je teeltplan rekening mee te houden.

Maak de grond voor het zaaien los en haal zo veel mogelijk onkruid weg. Als de grond ook nog fijn is gemaakt, kan je er mooie zaaigeultjes in maken. Een goede zaaigeul is overal even diep zodat de plantjes allemaal tegelijk opkomen.

Zaaien & Planten

IMG_6730
Al na enkele weken laten de snijbietplantjes hun kleurrijke stengels zien.

Snijbiet wordt vaak op rijtjes gezaaid, waarbij de afstand tussen de rijen en de afstand tussen de planten afhankelijk is van het doel van de teelt: blad of stengels.

Voor stengels wordt tussen de rijen een afstand van circa 40 centimeter aangehouden, voor bladteelt wordt eerder 30 cm aangehouden. Zelf hebben we maar een rijtje snijbiet, de planten groeien na het oogsten namelijk vanzelf weer aan. Het bladgewas dat naast de snijbiet komt te staan, wordt op ten minste 30 cm vanaf de rij snijbiet geplant of gezaaid. Zo houden de snijbietplantjes genoeg ruimte over.

Maak een rechte zaaigeul van maximaal 1 cm diep en leg om de 5 cm een zaadje in de zaaigeul. Bedek de zaadjes met een dun laagje grond en zet een naambordje neer zodat je niet vergeet waar de snijbiet gezaaid is. Als de plantjes zijn opgekomen, kan je ze uitdunnen op respectievelijk 10 (blad) of 20 centimeter (stengels).

Snijbiet kan ook worden voorgezaaid. Als je in zaaitrays voorzaait, kan je de plantjes vervolgens precies op de gewenste afstand uitplanten. Op deze manier hoef je niet uit te dunnen. Zelf gaan we toch voor zaaien in de volle grond omdat de zaadjes ook daar erg gemakkelijk en snel opkomen én zaaien in de volle grond over het algemeen minder tijd kost dan eerst voorzaaien en dan uitplanten.

Verzorgen

DSC_1560
Na het uitdunnen, hebben de plantjes weer voldoende ruimte om verder te groeien.

Naast het gebruikelijke water geven en onkruid wieden, vraagt snijbiet om weinig aandacht. De groei van de planten wordt gestimuleerd door regelmatig te oogsten. In andere woorden: hoe vaker je oogst, hoe sterker de plant verder zal groeien.

Omdat het stukje grond met bladgewassen in het afgelopen najaar of voorjaar al flink bemest is, zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om bij te bemesten tijdens het moestuinseizoen. Dit in tegenstelling tot de rode bieten, die op het landje van de knolgewassen staan (wat veel minder mest heeft gekregen).

Mocht je weinig bemest hebben, dan kunnen de bladeren van de snijbiet in de loop van het seizoen een wat gele teint krijgen. Dit is het teken dat er een stikstoftekort is en dat er dus wat extra bemesting nodig is. Strooi in dat geval wat koemestkorrels rond de planten.

Oogsten

Bladteelt: Het oogsten van snijbiet komt neer op het plukken, snijden of afknippen van de mooie, jonge bladeren. Als je het hart van de plant intact laat, zullen er steeds nieuwe bladeren ontstaan. Dit maakt het mogelijk om meerdere keren van dezelfde plant te oogsten. In andere woorden: binnen enkele weken na de oogst, zal er weer een nieuwe lading snijbiet klaar zijn om de pan in te gaan.

Stengelteelt: als je voor stengels gaat, wacht je langer met oogsten zodat de stengels zich goed kunnen ontwikkelen. Als de stengels dik genoeg zijn, knip je ze stuk voor stuk af. Ook hier geldt: als het hart van de plant intact blijft, zullen de stengels vanzelf weer aangroeien en kan er een tijdje later dus opnieuw van geoogst worden.

Bewaren

Snijbiet is niet lang te bewaren, al gaat een dagje in de koelkast nog prima. De bladeren worden vrij snel slap en ook de smaak gaat achteruit.  Ik heb me laten vertellen dat bewaren in een vochtige doek voor een dagje prima werkt. Het beste is om pas te gaan oogsten zodra je snijbiet wilt gaan eten.

Zaaikalender snijbiet

GewasSoortjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
BMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBME
Snijbiet Zaaien onder glas Oogsten
Zaaien vollegrond

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!