Veldsla

Groeiwijze

Veldsla (Valerianella locusta, Valerianella olitoria) is een bladgroente die in tegenstelling tot veel andere groenten goed de winter doorkomt. Het is een leuk gewas om in de moestuin te hebben, omdat het in de grauwe winter wat kleur toevoegt én het mogelijk maakt om ook ’s winters verse groenten uit eigen tuin te kunnen eten.

De plantjes zijn eenjarig en blijven relatief klein. Als het hart van de plantjes tijdens het oogsten intact blijft, zullen de blaadjes weer uitlopen en kan er nogmaals geoogst worden.

Soorten & rassen

Veldsla is globaal in twee groepen in te delen: de breedbladige en de rondbladige soorten. De rondbladige soorten schijnen beter tegen kou te kunnen en zijn daarom het meest geschikt voor teelt in de volle grond. De breedbladige rassen komen beter tot hun recht onder glas.

Voorbereiding

Veldsla komt als enige groente uit de Valeriaanfamilie. Ook stelt het gewas weinig eisen aan de bodem. Om deze redenen hoef je geen rekening te houden met de vruchtwisseling en kan veldsla eigenlijk overal in de tuin worden gezaaid.

Veldsla kan zowel in de volle grond als onder glas worden gezaaid. Maak voor je begint met zaaien een fijn en onkruidvrij zaaibed. Als de veldsla wordt gezaaid op een plek waar eerst andere gewassen hebben gestaan die de bodem hebben uitgeput (bijvoorbeeld te zien aan geel verkleurde blaadjes), dan is het zinvol om de grond voor het zaaien te bemesten met compost, koemestkorrels of oude stalmest.

Zaaien

Veldsla wordt in rijtjes of breedwerpig gezaaid, direct in de volle grond. Als je de zaadjes niet te dicht op elkaar zaait, hebben de individuele plantjes genoeg ruimte om zich goed te ontwikkelen. Het duurt 2 a 3 weken voor de eerste plantjes opkomen.

Om te voorkomen dat het ontkiemen nog langer gaat duren, kan je het beste in september, uiterlijk oktober zaaien. In de donkere wintermaanden zal de kiemduur door een gebrek aan warmte en licht namelijk nog verder toenemen. In het voorjaar kan vanaf eind januari weer gezaaid worden.

Verzorgen

Er zijn weinig teeltzorgen bij veldsla. Eens in de zoveel tijd onkruid wieden kan nooit kwaad. ’s Winters kan een overvloed aan water nog wel voor problemen (rotting) zorgen dus het is verstandig om de bodem goed los te maken. Op deze manier kan overvloedig water de bodem in zakken.

Oogsten

De plantjes kunnen geoogst worden als je ze groot genoeg vindt, hierbij kan je de grootte van de blaadjes in de supermarkt in je achterhoofd houden. Je kunt de plantjes vlakbij de grond afknippen of afsnijden, de steeltjes zijn namelijk ook goed eetbaar. Een alternatieve methode is alleen de grootste bladeren plukken zodat de kleintjes nog de kans krijgen om verder uit te groeien.

Bewaren

De blaadjes blijven in de koelkast een paar dagen goed maar zijn vers het lekkerst. In de koelkast bewaren wij de blaadjes in een plastic zakje om te voorkomen dat de bladeren uitdrogen.

Zaaikalender veldsla

GewasSoortjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
BMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBMEBME
VeldslaVollegrond Oogsten Zaaien vollegrond
Oogsten
Onder glas Oogsten Zaaien onder glas Oogsten Zaaien onder glas
Oogsten Oogsten

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!