Een moestuin aanleggen? Begin hier!

Moestuincursus.nl wil je helpen bij het aanleggen van jouw eigen moestuin. Door middel van tips, achtergrondinformatie, een moestuincursus en meer.

Als je voor het eerst op deze site bent en je wilt graag leren moestuinieren, dan is deze pagina voor jou bedoeld. Want iedereen kan leren moestuinieren, al helpt het enorm als iemand met moestuinervaring je op weg helpt naar jouw eerste oogst!

Iedereen kan leren moestuinieren. Als je nú begint, is jouw eerste oogst al over een paar weken een feit.

Het is mijn doel om jou met deze site te laten zien dat het kweken van je eigen biologische groenten en fruit helemaal niet zo moeilijk is als wel eens wordt gedacht. Hoe jong of oud je bent, of je enige ervaring of helemaal geen ervaring hebt: jij kunt leren moestuinieren! En ik wil je er graag bij helpen. Zonder moestuinjargon wil ik je uitleggen hoe je nog dit seizoen je eigen verse, biologische en vooral overheerlijke groenten van eigen kweek kunt oogsten.

Op deze  pagina vind je een overzicht van de informatie en de moestuinlessen die je op moestuincursus.nl kunt vinden om beter te leren moestuinieren.

Moestuininfo & tips

Om je op weg te helpen naar je eerste oogst van eigen kweek, vind je op deze site talloze artikelen en blogs vol tips en informatie over biologisch moestuinieren.

Voor een overzicht van alle moestuin achtergrondartikelen op deze site, ga je naar de almanak. Hier staat per groente- of fruitsoort onder andere uitgelegd hoe en wanneer je het best kunt zaaien of planten, hoe je de verschillende planten het beste kunt verzorgen en hoe en wanneer er geoogst kan worden.  Ook is er veel algemene moestuininformatie te vinden bijvoorbeeld over bemesten, onkruid wieden en composteren.

Ben je beginnend moestuinier en wil je graag weten wat moestuintermen zoals afharden, uitdunnen en doorschieten betekenen? Neem dan een kijkje in het moestuinwoordenboek.

Op de blog staan ook veel foto’s en tips, op chronologische volgorde, zodat je snel en makkelijk een overzicht krijgt van wat je wanneer in de moestuin kunt doen.

Er worden regelmatig nieuwe achtergrondartikelen en blogs geplaatst dus kom regelmatig terug om op de hoogte te blijven van de laatste tips!

Je eerste moestuin een succes maken?

Het succes van een moestuin valt of staat met een goede timing én verzorging van je groente- en fruitplanten. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan; het kost tijd om de benodigde moestuinkennis op te zoeken, tuinvaardigheden in de vingers te krijgen en te leren van je fouten en mislukte groenten. Dat is helemaal niet erg maar als je het moestuinieren écht serieus wilt aanpakken en meteen het eerste moestuinseizoen een indrukwekkende oogst wilt binnenhalen, dan is een moestuincursus wat voor jou!

Online moestuincursus

Met de online moestuincursus van moestuincursus.nl zullen je moestuinkennis en –vaardigheden zich razendsnel ontwikkelen zodat je inspanningen al in het eerste moestuinseizoen zullen worden beloond met een riante oogst van eigen kweek!

Een moestuinseizoen lang wordt je aan de hand genomen en laat ik je zien hoe, waar en wanneer de verschillende soorten groenten en fruit het best gezaaid, geplant, verzorgd en geoogst kunnen worden. Ook leer je tijdens de cursus algemene moestuinvaardigheden zoals composteren, verschillende soorten onkruid aanpakken, manieren van grondbewerking en het vruchtbaar maken én houden van de bodem. Verder wordt ingegaan op moestuinbegrippen zoals wisselteelt en het opstellen van een teeltplan. Uiteraard wordt ook het optimaal bewaren en conserveren van je eigen oogst besproken tijdens de cursus.

De cursus is chronologisch opgebouwd en bestaat uit video’s, achtergrondinformatie, duidelijke stappenplannen en opdrachten waarmee je je eigen kennis en vaardigheden kunt testen.

Zelf je biologische groenten en fruit kweken: elke dag gezond, vers en vooral lekker eten uit eigen moestuin.

Onmisbare kennis bij het aanleggen en bijhouden van een productieve moestuin. Volg deze uitgebreide online cursus in je eigen tijd en op je eigen tempo!

De cursus bestaat uit verschillende soorten lesmateriaal:

 • Video’s: Kijk de kunst af in meer dan 30 duidelijke instructie video’s die je online kunt bekijken.
 • Stappenplannen: Breng het geleerde direct in praktijk met behulp van meer dan 50 printbare stappenplannen.
 • Achtergrondinformatie: Leer de basisprincipes van het moestuinieren beter begrijpen met behulp van uitgebreide uitleg inclusief talloze foto’s om de tekst te verduidelijken.
 • Quiz: Test je moestuinkennis en -vaardigheden met behulp van de quiz aan het einde van elke les. Inclusief feedback.

Voor wie is deze cursus?

The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul.

Je houdt van lekker en gezond eten en zou het heerlijk vinden om het hele jaar rond biologische, verse groeten en fruit van eigen kweek te kunnen eten. Je bent nieuwsgierig naar het smaakverschil tussen eigen kweek en groenten en fruit uit de supermarkt. Of je wilt jezelf of je (klein)kinderen meer leren over de oorsprong van voedsel. Je wilt het plezier ervaren van het zien groeien van je eigen eten en het trotse en dankbare gevoel ervaren van het oogsten van groenten en fruit van eigen kweek. Tegelijkertijd ben je liever in beweging in de buitenlucht dan in de sportschool. Tenslotte zou je enorm genieten van je oogst delen met dierbare vrienden en familie en ’s zomers vol trots een toetje op tafel zetten van vers geplukte aardbeien. Uiteraard nadat je eerst een salade hebt geserveerd die voor 100% uit eigen moestuin komt.

Je wilt ondertussen vooral genieten van het tuinieren en je niet teveel zorgen maken over of je het wel goed doet. Je wilt namelijk wel graag eer van je werk: spitten, zaaien en planten is leuk maar het gaat uiteindelijk ook om een mooie oogst!

En dat laatste kan in de eerste moestuinjaren nog wel eens tegenvallen. Bijna iedereen heeft wel eens wat zaadjes onder een laagje potgrond verstopt, het potje in de vensterbank gezet en braaf elke dag een beetje water gegeven. Veel van deze zaadjes komen prima op maar groeien vervolgens uit tot lange, slungelige plantjes waarvan de stengels gemakkelijk omknakken. Of ze groeien in eerste instantie flink maar gaan daarna steeds trager groeien om vervolgens helemaal tot stilstand te komen.

Kortom, een plant grootbrengen is nog niet zo makkelijk. Laat staan een productieve moestuin aanleggen met daarin een groot aantal verschillende groente- en fruitsoorten, elk met hun eigen manier en moment van zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Samenvattend komt er dus best veel kijken bij het aanleggen en bijhouden van een productieve moestuin. Een goede timing en een doordachte indeling van de tuin bepalen voor een groot deel het succes van jouw moestuin. Ook de manier van zaaien, planten en verzorgen beïnvloedt het succes van de uiteindelijke oogst.

Het goede nieuws is: Iedereen kan leren moestuinieren. Elke succesvolle moestuinier is ooit onervaren begonnen!

Maar zoals bij veel hobby’s het geval is, is het handig om iemand te hebben die je op weg helpt. Ik kan je garanderen dat vrijwel alle succesvolle tuiniers de kunst hebben afgekeken. Van een vader, moeder, opa, oma of van iemand anders die ze op sleeptouw heeft genomen. Dat is namelijk de snelste én leukste manier van leren moestuinieren.

En dat is precies wat je tijdens deze online moestuin cursus kunt doen: de kunst van het moestuinieren afkijken! In deze moestuincursus deel ik mijn moestuinkennis en -ervaring met je. Kennis die ik heb doorgekregen van mijn vader, opa en talloze moestuinboeken en websites in combinatie met meer dan 20 jaar moestuinervaring.

Moestuinieren: iedereen kan het leren maar een steuntje in de rug van een ervaren moestuinier helpt enorm.

In je eerste moestuinjaar al een mooie oogst?

Je hoeft je niet langer af te vragen waarom die plantjes in de vensterbank zo slungelig en breekbaar zijn geworden. Ook hoef je je niet meer druk te maken over op welk moment en hoe diep bepaalde zaden gezaaid moeten worden of wat nou het ideale tijdstip is om bepaalde plantjes in de grond te zetten.

Iedereen kan leren om een productieve moestuin aan te leggen en te onderhouden met de online moestuin cursus van moestuincursus.nl.

In deze moestuincursus krijg je de kennis aangereikt die nodig is voor een succesvol eerste moestuinjaar. Ook worden alle benodigde vaardigheden doorgenomen. Op deze manier kan je zorgeloos en ontspannen tuinieren en tegelijkertijd uitkijken naar een indrukwekkende oogst van eigen kweek!

De moestuincursus bevat uiteraard achtergrondinformatie over het moestuinieren maar is vooral opgebouwd uit praktische stappenplannen, duidelijke instructies en puntsgewijs opgestelde tips voor de lekkerste en mooiste biologische groente- en fruitsoorten.

Je kunt de cursus volgen op het moment dat het jou uitkomt én in je eigen tempo. De online moestuincursus is chronologisch ingedeeld: de cursus begint met hoe de moestuin het beste ingedeeld kan worden, op een manier dat al jouw planten goed tot hun recht (en dus tot een mooie oogst!) kunnen komen. Nadat deze basis is gelegd, worden de lessen aangeboden op volgorde van het moestuinseizoen. In het voorjaar en de vroege zomer zullen de lessen over zaaien, planten en verzorging van de verschillende groenten en fruit worden aangeboden, in de nazomer volgen de lessen over het oogsten en het bewaren van de oogst.

Zo krijg je meteen gevoel voor de volgorde van de activiteiten in een succesvolle moestuin!

De meerwaarde van een online moestuincursus

Er zijn talloze boeken en websites volgeschreven over moestuinieren. Ik kan me voorstellen dat je je dan afvraagt wat de meerwaarde is van een moestuincursus.

Mijn ervaring met moestuinboeken en -websites is dat ze zoveel informatie bevatten dat je als beginnende moestuinier door de bomen het bos niet meer ziet. Het is alsof je duizend puzzelstukjes voor je hebt liggen maar niet weet hoe de puzzel eruit moet komen te zien.

In deze online moestuincursus wordt de benodigde kennis in hapklare brokken aangereikt. In tegenstelling tot boeken en websites, die vaak per groente- of fruitsoort zijn georganiseerd, is een cursus chronologisch ingedeeld.

Je hoeft niet zelf op zoek naar de puzzelstukjes maar je krijgt meteen te zien: dit is wat ik nú in de moestuin kan doen en zó moet het. Zodat je niet alleen hoeft te denken maar vanaf het begin af aan meteen kunt doen. Want moestuinieren leer je door het te doen! De vaardigheden gaan in je vingers zitten. Je vingers worden figuurlijk steeds groener, hoewel ze in de praktijk natuurlijk vooral zwarter zullen worden van het wroeten in de aarde!

De cursus is in tegenstelling tot een “offline cursus” in je eigen tijd te volgen zodat je geen vast tijdstip hoeft vrij te houden voor de cursus. Zo kan de cursus worden gevolgd op het moment dat het jou uitkomt. Ook doorloop je de cursus op je eigen tempo zodat je geen rekening hoeft te houden met meer of minder ervaren mede-cursisten.

Als je eerst eens wil proberen of een online moestuin cursus iets voor je is, dan kan je een online proefles volgen! Deze proefles bestaat uit een gratis online workshop over het maken van een teeltplan. Op verzoek kan je ook nog een extra proefles volgen, stuur daarvoor een mailtje naar info@moestuincursus.nl.

Aan het einde van de moestuincursus kan je:

 • Zelfstandig een indeling en teeltplan voor je moestuin maken.
 • Een zaai- en plantkalender samenstellen die is toegespitst op jouw moestuin.
 • De grond van jouw moestuin voorbereiden op een succesvol moestuinseizoen.
 • Je moestuin zo bemesten dat al je planten genoeg voeding hebben om goed te kunnen groeien.
 • Verschillende soorten planten voorzaaien op een manier dat ze niet lang, slap en slungelig worden.
 • Op het juiste moment verschillende soorten groenten zaaien en planten zodat je planten optimaal groeien én je oogst dus zo groot mogelijk wordt.
 • De belangrijkste soorten onkruid onder controle krijgen.
 • De meest voorkomende plagen en ziektes herkennen én indien mogelijk voorkomen.
 • Je moestuin- en keukenafval verwerken tot voedzame compost die je weer in de moestuin kunt gebruiken om de grond te verbeteren.
 • Je moestuin winterklaar maken zodat je volgend seizoen opnieuw een productieve moestuin kunt aanleggen.

Samenvattend neemt deze online moestuincursus je aan de hand door het moestuinseizoen. Op deze manier kan jij je op een ontspannen manier bezighouden met het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van je eigen dagelijkse groenten en fruit, zonder dat je je af hoeft te vragen of je het wel goed doet.

Hoe zit de cursus in elkaar?

De cursus bestaat uit verschillende delen:

 • Een algemeen deel over de basisprincipes van biologisch moestuinieren.
 • Vervolgens worden per groente- en fruitsoort een aantal belangrijke onderdelen behandeld.

Algemeen deel:

 • Grond voorbereiden
 • Gereedschap uitkiezen
 • Indeling en teeltplan maken
 • Teeltkalender samenstellen
 • Bemesten van de grond
 • Groenbemesting
 • Composteren
 • Verschillende soorten onkruid aanpakken
 • Zaden, planten en pootgoed uitkiezen
 • Principes van wissel- en combinatieteelt

De onderdelen per groente- of fruitsoort:

 • De voorbereiding, bijvoorbeeld het voorkiemen van aardappels en het voorweken van zaden
 • Het zaaien, planten en/of poten van de verschillende groenten
 • Het verzorgen van de planten en het herkennen en aanpakken van ziektes
 • Het oogsten van de verschillende groentes en fruit
 • Het bewaren en conserveren van de oogst

De verschillende onderdelen zijn in lessen verdeeld. Elke les bestaat uit verschillende lesmaterialen, zoals:

 • Achtergrondinformatie: tekst die je eens rustig kan doornemen op een rustig moment. Deze tekst helpt om de stappen tijdens het moestuinieren beter te leren begrijpen maar is niet direct noodzakelijk om aan de slag te gaan in je moestuin.
 • Instructievideo’s: overzichtelijke video’s waarin je de kunst van het moestuinieren kunt afkijken. De instructies zijn verdeeld in duidelijke stappen.
 • Stappenplannen: per les kan je een duidelijk stappenplan uitprinten en meenemen naar de moestuin. Zo hoef je niet alle stappen te onthouden maar kan je tussendoor spieken hoe het ook alweer ging.
 • Quiz: aan het einde van elke les kan je je kennis toetsen.
 • Badge: als je een les afmaakt, krijg je een badge. In het overzicht van de cursus kan je zo precies zien welke lessen je al gevolgd hebt en welke nog niet.

Redenen om jezelf of iemand anders deze online moestuin cursus cadeau te doen

 • Je wilt vanaf jaar 1 een mooie oogst, in plaats van jarenlang ploeteren voor je de kneepjes van het moestuinieren in de vingers hebt. Je wilt, kortom, zoveel mogelijk uit je moestuin halen.
 • Je wilt graag onbezorgd tuinieren en vooral lekker buiten bezig zijn zonder je druk te maken over de juiste planning en timing.
 • Je wilt vanaf het eerste moment aan de slag en niet eerst urenlang bezig zijn met dingen uitzoeken en boeken bestuderen.
 • Je wilt hapklare informatie en duidelijke stappenplannen, in plaats van een lijvig boek waarin nergens overzichtelijk staat wat je wanneer moet doen.

Ik kan niet wachten om mijn eerste biologische moestuin te beginnen!

Mooi! Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan de online moestuincursus van moestuincursus.nl.

Wanneer: vanaf eind februari 2018, gedurende een heel moestuinseizoen. Vroege inschrijvers ontvangen uiteraard al eerder de teeltplanpictogrammen.

Kosten: €249 per persoon.

Het maximaal aantal deelnemers is beperkt om de cursus persoonlijk te kunnen houden.

De inschrijvingen gaan binnenkort van start. Wil je alvast meer informatie of zeker zijn van een plekje? Dan kan je een mailtje sturen naar info@moestuincursus.nl.