Online cursus biologisch moestuinieren voor beginnende tuiniers die al in jaar 1 een riante oogst van eigen kweek willen

Onmisbare kennis bij het aanleggen en bijhouden van een productieve moestuin. Voor elke dag gezond, vers, biologisch en vooral lekker eten uit eigen moestuin.

The glory of gardening: hands in the dirt, head in the sun, heart with nature. To nurture a garden is to feed not just on the body, but the soul.

Klik hier om direct te bestellen

Je eerste moestuin een succes maken?

Je houdt van lekker en gezond eten en zou het heerlijk vinden om het hele jaar rond biologische, verse groeten en fruit van eigen kweek te kunnen eten. Je bent nieuwsgierig naar het smaakverschil tussen eigen kweek en groenten en fruit uit de supermarkt. Of je wilt jezelf of je (klein)kinderen meer leren over de oorsprong van voedsel. Je wilt het plezier ervaren van het zien groeien van je eigen eten en het trotse en dankbare gevoel ervaren van het oogsten van groenten en fruit van eigen kweek. Tegelijkertijd ben je liever in beweging in de buitenlucht dan in de sportschool. Tenslotte zou je enorm genieten van je oogst delen met dierbare vrienden en familie en ’s zomers vol trots een toetje op tafel zetten van vers geplukte aardbeien. Uiteraard nadat je eerst een salade hebt geserveerd die voor 100% uit eigen moestuin komt.

Je wilt ondertussen vooral genieten van het tuinieren en je niet teveel zorgen maken over of je het wel goed doet. Je wilt namelijk wel graag eer van je werk: spitten, zaaien en planten is leuk maar het gaat uiteindelijk ook om een mooie oogst!

En dat laatste kan in de eerste moestuinjaren nog wel eens tegenvallen. Bijna iedereen heeft wel eens wat zaadjes onder een laagje potgrond verstopt, het potje in de vensterbank gezet en braaf elke dag een beetje water gegeven. Veel van deze zaadjes komen prima op maar groeien vervolgens uit tot lange, slungelige plantjes waarvan de stengels gemakkelijk omknakken. Of ze groeien in eerste instantie flink maar gaan daarna steeds trager groeien om vervolgens helemaal tot stilstand te komen.

Kortom, een plant grootbrengen is nog niet zo makkelijk. Laat staan een productieve moestuin aanleggen met daarin een groot aantal verschillende groente- en fruitsoorten, elk met hun eigen manier en moment van zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Samenvattend komt er dus best veel kijken bij het aanleggen en bijhouden van een productieve moestuin. Een goede timing en een doordachte indeling van de tuin bepalen voor een groot deel het succes van jouw moestuin. Ook de manier van zaaien, planten en verzorgen beïnvloedt het succes van de uiteindelijke oogst.

Het goede nieuws is: Iedereen kan leren moestuinieren. Elke succesvolle moestuinier is ooit onervaren begonnen!

Maar zoals bij veel hobby’s het geval is, is het handig om iemand te hebben die je op weg helpt. Ik kan je garanderen dat vrijwel alle succesvolle tuiniers de kunst hebben afgekeken. Van een vader, moeder, opa, oma of van iemand anders die ze op sleeptouw heeft genomen. Dat is namelijk de snelste én leukste manier van leren moestuinieren.

En dat is precies wat je tijdens deze online moestuin cursus kunt doen: de kunst van het moestuinieren afkijken! In deze moestuincursus deel ik mijn moestuinkennis en -ervaring met je. Kennis die ik heb doorgekregen van mijn vader, opa en talloze moestuinboeken en websites in combinatie met meer dan 20 jaar moestuinervaring.

Moestuinieren: iedereen kan het leren maar een steuntje in de rug van een ervaren moestuinier helpt enorm.

Inhoud van de online moestuincursus

Met de online moestuincursus van moestuincursus.nl zullen je moestuinkennis en –vaardigheden zich razendsnel ontwikkelen zodat je inspanningen al in het eerste moestuinseizoen zullen worden beloond met een riante oogst van eigen kweek!

Een moestuinseizoen lang wordt je aan de hand genomen en laat ik je zien hoe, waar en wanneer de verschillende soorten groenten en fruit het best gezaaid, geplant, verzorgd en geoogst kunnen worden. Ook leer je tijdens de cursus algemene moestuinvaardigheden zoals composteren, verschillende soorten onkruid aanpakken, manieren van grondbewerking en het vruchtbaar maken én houden van de bodem. Verder wordt ingegaan op moestuinbegrippen zoals wisselteelt en het opstellen van een teeltplan. Uiteraard wordt ook het optimaal bewaren en conserveren van je eigen oogst besproken tijdens de cursus.

De cursus is chronologisch opgebouwd en bestaat uit video’s, achtergrondinformatie, duidelijke stappenplannen en opdrachten waarmee je je eigen kennis en vaardigheden kunt testen. Volg deze uitgebreide online cursus in je eigen tijd en op je eigen tempo!

Aan het einde van de moestuincursus kan je:

 • Zelfstandig een indeling en teeltplan voor je moestuin maken.
 • Een zaai- en plantkalender samenstellen die is toegespitst op jouw moestuin.
 • De grond van jouw moestuin voorbereiden op een succesvol moestuinseizoen.
 • Je moestuin zo bemesten dat al je planten genoeg voeding hebben om goed te kunnen groeien.
 • Verschillende soorten planten voorzaaien op een manier dat ze niet lang, slap en slungelig worden.
 • Op het juiste moment verschillende soorten groenten zaaien en planten zodat je planten optimaal groeien én je oogst dus zo groot mogelijk wordt.
 • De belangrijkste soorten onkruid onder controle krijgen.
 • De meest voorkomende plagen en ziektes herkennen én indien mogelijk voorkomen.
 • Je moestuin- en keukenafval verwerken tot voedzame compost die je weer in de moestuin kunt gebruiken om de grond te verbeteren.
 • Je moestuin winterklaar maken zodat je volgend seizoen opnieuw een productieve moestuin kunt aanleggen.
Biologische bessen, frambozen en aardbeien van eigen kweek in combinatie met een paar kersen van de biologische markt, zomersnoep!

Samenvattend neemt deze online moestuincursus je aan de hand door het moestuinseizoen. Op deze manier kan jij je op een ontspannen manier bezighouden met het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van je eigen dagelijkse groenten en fruit, zonder dat je je af hoeft te vragen of je het wel goed doet.

De cursus bestaat uit verschillende soorten lesmateriaal:

 • Video’s: Kijk de kunst af in meer dan 30 duidelijke instructie video’s die je online kunt bekijken.
 • Stappenplannen: Breng het geleerde direct in praktijk met behulp van meer dan 50 printbare stappenplannen.
 • Achtergrondinformatie: Leer de basisprincipes van het moestuinieren beter begrijpen met behulp van uitgebreide uitleg inclusief talloze foto’s om de tekst te verduidelijken.
 • Quiz: Test je moestuinkennis en -vaardigheden met behulp van de quiz aan het einde van elke les. Inclusief feedback.

Klik hier om direct te bestellen

De meerwaarde van een online moestuincursus

Er zijn talloze boeken en websites volgeschreven over moestuinieren. Ik kan me voorstellen dat je je dan afvraagt wat de meerwaarde is van een moestuincursus.

Mijn ervaring met moestuinboeken en -websites is dat ze zoveel informatie bevatten dat je als beginnende moestuinier door de bomen het bos niet meer ziet. Het is alsof je duizend puzzelstukjes voor je hebt liggen maar niet weet hoe de puzzel eruit moet komen te zien.

In deze online moestuincursus wordt de benodigde kennis in hapklare brokken aangereikt. In tegenstelling tot boeken en websites, die vaak per groente- of fruitsoort zijn georganiseerd, is een cursus chronologisch ingedeeld.

Je hoeft niet zelf op zoek naar de puzzelstukjes maar je krijgt meteen te zien: dit is wat ik nú in de moestuin kan doen en zó moet het. Zodat je niet alleen hoeft te denken maar vanaf het begin af aan meteen kunt doen. Want moestuinieren leer je door het te doen! De vaardigheden gaan in je vingers zitten. Je vingers worden figuurlijk steeds groener, hoewel ze in de praktijk natuurlijk vooral zwarter zullen worden van het wroeten in de aarde!

De cursus is in tegenstelling tot een “offline cursus” in je eigen tijd te volgen zodat je geen vast tijdstip hoeft vrij te houden voor de cursus. Zo kan de cursus worden gevolgd op het moment dat het jou uitkomt. Ook doorloop je de cursus op je eigen tempo zodat je geen rekening hoeft te houden met meer of minder ervaren mede-cursisten.

Gratis proefles

Als je eerst eens wil proberen of een online moestuin cursus iets voor je is, dan kan je een gratis online proefles volgen!

Deze gratis proefles gaat over het opstellen van jouw perfecte teeltplan, de beste manier om je moestuin volgend jaar nóg productiever te maken. 

Referenties

Al vroeg in het seizoen zijn de eerste cursisten begonnen aan de online moestuin cursus. Hieronder een greep uit de reacties op de cursus:

Graag wil ik je laten weten dat ik de moestuin cursus overzichtelijk en duidelijk vindt. Eerst twijfelde ik wat over een online cursus maar ben blij hier toch voor gekozen te hebben. Je wordt zo het gehele jaar stap voor stap meegenomen door het moestuinseizoen. Alles wordt stap voor stap duidelijk uitgelegd en ook de video’s erbij zijn fijn. Fijn om alles weer terug te kunnen lezen. Eerst dacht ik dat het wat onpersoonlijk was maar dat is helemaal niet het geval. Voor vragen kun je altijd terecht bij Aletta en je krijgt heel snel, duidelijk en persoonlijk antwoord. Ik ben zeer tevreden en zal het iedereen aanraden die graag een moestuin wil starten.

Wat een mooie, duidelijke en overzichtelijke cursus heb je opgezet!

Ik heb de online moestuincursus van jullie gevolgd. Wat een duidelijke uitleg en hapklare informatie om te beginnen. Ik zag online door de bomen het bos niet meer maar ben blij dat ik bij jullie uitgekomen ben. Ik ben heel veel wijzer geworden en ga vol goede moed starten aan mijn teeltplan. Zo krijg je alleen maar meer zin om plannen te maken voor het nieuwe moestuinseizoen! Dank jullie wel.

Ook zijn er talrijke enthousiaste reacties op de gratis proefles van de cursus.

Wat een ontzettend leuke workshop! Kort en bondig uitgelegd hoe je toch heel makkelijk een teeltplan kunt maken. Al die tijd heb ik er blijkbaar veel te moeilijk over gedaan. En wat een geweldig idee om te werken met pictogrammen. Die kun je elk jaar opnieuw gebruiken en zo ook eens wat anders proberen te zaaien.

Sinds dit voorjaar heb ik een klein tuintje. Volstrekte beginner. Ik moest nog alles leren. Er is dan ook het een en ander fout gegaan. Te laat (en te vroeg) geoogst, te kleine plek voor bv de courgette, te veel sla tegelijk oogstbaar. enz. In het half uur dat de workshop duurde, heb ik al heel veel dingen gehoord waar ik volgend voorjaar goed gebruik van kan maken. Dank je wel!

Dank voor alle info. Ik heb de video bekeken en die is zeer nuttig voor mensen die beginnen. Mooi overzichtelijk en helder uitgelegd. En nu kunnen ze zelf aan de slag.

Dank voor je heldere uitleg en prachtige moestuinpictogrammen. Zondag spitdag met het mooie weer. Kunnen we gelijk aan de slag!

Ik heb de proefles gevolgd waarbij een teeltplan gemaakt wordt. Zeer overzichtelijk, goede opbouw van de les en na afloop is het vrij gemakkelijk te reproduceren. Ik heb er alle vertrouwen in dat de cursus leidt tot mooie resultaten.

Biografie

Ik ben Aletta en vanaf het moment dat ik op 5-jarige leeftijd mijn eerste moestuintje kreeg, doe ik niets liever dan tuinieren. Wat begon op 1 vierkante meter is uitgegroeid tot 170 vierkante meter. Mijn vriend tuiniert sinds een paar jaar enthousiast mee en ook onze dochter wroet graag in de aarde. Onze moestuin voorziet ons inmiddels het hele jaar van overheerlijke, verse, biologische groenten maar ook van ontspanning en beweging.

Mijn moestuinkennis en vaardigheden kreeg ik door van mijn ouders en grootouders. Ook heb ik in de loop der jaren talloze moestuinboeken en naslagwerken doorgespit (figuurlijk dan he!). Deze kennis en vaardigheden deel ik graag met jou want ook jij verdient het om al vanaf jaar 1 een indrukwekkende oogst van eigen kweek te realiseren!

Ik kan niet wachten om mijn eerste biologische moestuin te beginnen!

Mooi! Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan de online moestuin cursus van moestuincursus.nl.

Basis meest gekozen!

199,-

Toegang tot de cursus met daarin o.a.:

 • 60+ lessen
 • 50+ video's
 • Achtergrondinformatie
 • Printbare stappenplannen
 • Alle teeltplanpictogrammen
 • Quiz na elke les
 • Direct toegang
 • Toegang t/m eind 2024
Bestel

Plus

249,-

Toegang tot de cursus met daarin o.a.:

 • 60+ lessen
 • 50+ video's
 • Achtergrondinformatie
 • Printbare stappenplannen
 • Alle teeltplanpictogrammen
 • Quiz na elke les
 • Direct toegang
 • Twee jaar toegang, t/m eind 2025
Bestel

Redenen om jezelf of iemand anders deze online moestuin cursus cadeau te doen

 • Je wilt vanaf jaar 1 een mooie oogst, in plaats van jarenlang ploeteren voor je de kneepjes van het moestuinieren in de vingers hebt. Je wilt, kortom, zoveel mogelijk uit je moestuin halen.
 • Je wilt graag onbezorgd tuinieren en vooral lekker buiten bezig zijn zonder je druk te maken over de juiste planning en timing.
 • Je wilt vanaf het eerste moment aan de slag en niet eerst urenlang bezig zijn met dingen uitzoeken en boeken bestuderen.
 • Je wilt hapklare informatie en duidelijke stappenplannen, in plaats van een lijvig boek waarin nergens overzichtelijk staat wat je wanneer moet doen.