Kruisbes: een van de vaste planten die in veel moestuinen te vinden is
Veel kleinfruit, zoals de kruisbes, valt onder de categorie vaste planten.

Vaste planten zijn planten die jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Ze doen dus niet mee in de jaarlijkse vruchtwisseling. De planten worden eenmalig geplant of gezaaid en worden vervolgens niet of zelden meer verplaatst.

Voorbeelden zijn:

  • Rabarber
  • Asperges
  • Artisjok

Kleinfruit

Ook veel kleinfruit valt onder de categorie vaste planten. Veel van dit fruit groeit namelijk aan struiken die beter niet verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan frambozen, aalbessen, kruisbessen en bramen. Deze worden besproken op de pagina fruit.

Kruiden

Een deel van de kruiden blijft ook jarenlang op dezelfde plek staan. Het gaat dan met name om de kruiden die uit houtachtige stengels zijn opgebouwd (bijvoorbeeld rozemarijn en tijm). Deze struikachtige kruiden kunnen beter niet verplaatst worden. Deze planten worden voor de overzichtelijkheid van de almanak echter beschreven onder de categorie kruiden.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!