Terugblik blog: bieten


De bieten zijn klaar om geoogst te worden en niet in bescheiden hoeveelheden. Van het formaat van squashballetjes, zijn ze in een week opeens uitgegroeid tot kroten ter grootte van flinke tennisballen. Sommige bieten zijn eigenlijk al een beetje te groot geworden…

 

IMG_4744

Hoe anders was dat een paar maanden geleden. Samen met opa ging ik 11 weken geleden bieten zaaien. Om de vier a vijf centimeter een zaadje in de grond leggen en lekker stevig aandrukken, waren opa’s instructies. De bietenzaadjes ontkiemen namelijk beter als ze lekker stevig worden ingestopt onder een laagje grond. Een paar dagen nadat we op opa’s tuin bieten hebben gezaaid, zaaide ik ook op onze eigen tuin de bietjes. Het was een prachtig zonnige lentedag, een goed begin voor onze bietjes.

 

De bietjes met hun prachtige paarsrode stengeltjes en rood-met-groene blaadjes.

 

 

Geleidelijk kwamen de bietjes op en ze groeiden langzaam uit tot saladeblaadjes zoals die in de supermarkt in salademixen zitten. Zeven weken geleden stonden de bietjes er zo bij. Mooie frisgroene blaadjes met daarin paarsrode adertjes. Nog lang geen bietjes…

 

 

 

Bieten staan tussen de wortels en de aardappels

 

Nog een paar weken later en het begon er op te lijken. De bietjes staan knus tussen de worteltjes en de aardappels. De bladeren groeiden gestaag door en vooral hun rode stengels werden dikker. Ook begon er langzamerhand een knol te vormen, al verstopte die knol zich nog wel grotendeels onder de grond.

 

 

IMG_5768

 

Twee weken geleden waren de eerste bietjes klaar om geoogst te worden. Bescheiden bietjes maar dat is prima. Drie van zulke bietjes zijn voldoende als we met z’n tweetjes een zomerse salade willen maken. Wat ook scheelt, is dat de verse kleine bietjes minder lang gekookt hoeven te worden dan de grote knollen die nu klaar zijn om geoogst te worden. En nu… gauw op zoek naar andere manieren om de bieten te verwerken!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. Ilse

    Hahahah een overvloed weer hoor ik al… Hoeveel vries ruimte heb je? Ik vries ze gekookt en geschaafd in. Maar ik vries ze ook geregeld heel in zodat ik ze in dunne plakjes kan snijden voor een salade. Wecken kan ook heel goed met kroten en ik heb dus ook nog heel wat potten staan. Dus bij ons dit jaar geen kroten..
    Liefs weer en antwoord op je mail komt er aan hoor :)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.