De heerlijke salade: spinazie en radijsjes uit de tuin, eitjes van eigen kippen en asperges en postelein uit de duinen.

Eerste oogst: spinazie!


Spinazie is bij ons de eerste oogst uit de moestuin en daardoor misschien wel een van de leukste. In de eerste week van mei waren er genoeg bladjes klaar om een heerlijke salade van te maken. Die eerste mooie groene blaadjes van eigen kweek, die kan ik echt niet roerbakken of koken. Zonde om ze in luttele minuten te zien slinken, terwijl ik weken naar ze heb uitgekeken! Maar voor het oogsten, is het wel handig om tussendoor steeds het onkruid tussen de spinazie weg te halen. Anders wordt het wel een erg bonte salademix…

De heerlijke salade: spinazie en radijsjes uit de tuin, eitjes van eigen kippen en asperges en postelein uit de duinen.
De heerlijke salade: spinazie en radijsjes uit de tuin, eitjes van eigen kippen en asperges en postelein uit de duinen.

Als de blaadjes groot genoeg zijn om te oogsten (of in mijn geval: als mijn geduld op is), knip ik de blaadjes af met een gewone schaar. Plukken gaat trouwens ook prima. Ik probeer niet het hele plantje af te knippen want vanuit het hart van de plant (moestuintaal voor: de plek waar de plant vanuit één stengel in meerdere stengeltjes vertakt) kunnen nog een keer nieuwe blaadjes groeien. Twee ladingen spinazie voor de prijs van een!

Eén fout maak ik nooit meer: de spinazie voor het kokkerellen niet nauwkeurig genoeg wassen. Er zit blijkbaar vaak nog wat grond op de spinazieblaadjes, iets wat ik van spinazie uit de supermarkt niet meer gewend was. Tandenknarsend de eerste zelfgekweekte salade van het seizoen opeten is geen pretje kan ik je verklappen! Gelukkig had ik deze les een paar jaar geleden al geleerd en konden we nu genieten van de eerste spinazie van eigen kweek.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.