Het loof van de uien begint om te vallen. Strijken heet het fenomeen.

Uien oogsten: wanneer?


Het loof van de uien begint uit zichzelf om te vallen. Strijken heet het fenomeen. Ik belde opa om te vragen wat dit betekent en of de uien al klaar zijn om geoogst te worden.

Het loof van de uien begint om te vallen. Strijken heet het fenomeen.
Het loof van de uien begint om te vallen. Strijken heet het fenomeen.

Zijn antwoord op de laatste vraag was een resoluut nee. Als gepensioneerde boer heeft hij vroeger veel uien geteeld en door zijn jarenlange ervaring weet hij veel beter dan ik wat de perfecte tijd is om uien te oogsten.

Het omvallen van het loof betekent volgens opa dat de energie vanaf dit moment niet meer naar het groeien van het loof gaat. In plaats daarvan gaat de energie nu naar het groeien van de ui zelf. “Nu gaan ze pas echt goed bollen”, volgens opa.

Het zou dus zonde zijn om de uien nu te oogsten, aangezien de uien juist nu aan hun laatste eindsprint beginnen.

“Wanneer is het dan wel tijd om de uien te oogsten?” vroeg ik opa. Zijn antwoord luidde: “Als minstens de helft, liever driekwart, van het loof geel of bruin is geworden. Het loof mag nog wel een beetje groen zijn, dat is goed voor de kwaliteit van de uien. Maar niet teveel hoor!”

Een uienvlecht van twee jaar geleden. Gemaakt toen het, net als nu, heerlijk warm en droog weer was.
Een uienvlecht van twee jaar geleden. Gemaakt toen het, net als nu, heerlijk warm en droog weer was.

Het oogsten van de uien is een kwestie van de bollen uit de grond trekken zodat de worteltjes loskomen van de bodem. De uien inclusief het loof kunnen vervolgens op de grond blijven liggen totdat het loof helemaal is uitgedroogd. Uitgedroogd loof zorgt ervoor dat de uien beter houdbaar zijn.

Ik wil namelijk weer een uienvlecht maken en als je dat met nat loof doet, is de kans groot dat de vlecht gaat schimmelen en rotten. Kortom, nog even geduld voordat de wintervoorraad uien binnengehaald kan worden! Wordt vervolgd…

We gebruiken onze uien in allerlei gerechten, bijvoorbeeld in quiches, pastasauzen en in onze lievelings vega-lasagne met courgette, ui en tomaatjes. Kijk je mee in onderstaande vlog?

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

5 reacties

  1. Paula Rijnberg

    Ik heb een vraag. Onze Syrische vriend heeft dit jaar de uien gepoot. Ik vond zijn plantuien erg groot, veel groter dan de plantuitjes die ik normaal gebruik.
    De uien liepen goed uit maar enkele weken geleden groeiden er in iedere uienplant een stok Ik heb ze er toen allemaal uitgetrokken en op de composthoop gegooid.
    Mijn vraag is : “Had ik dat niet moeten doen, was er een andere oplossing geweest ?”

    1. Aletta

      Hoi Paula, bedoel je met een stok een centrale, dikkere stengel met bovenin een knop? Dat zou betekenen dat de uien gingen bloeien. Dit kan ermee te maken hebben dat ze in het voorjaar te koud zijn geweest, mogelijk door te vroeg planten of doordat het onverwacht nog koud werd later in het voorjaar. Het proces dat de bloei in zo’n geval veroorzaakt heet vernalisatie en kan voorkomen worden door de uien niet al te vroeg te planten en/of ze bijv. met vliesdoek te bedekken tijdens koudere dagen. Bloeiende uien kunnen geen kwaad behalve dat er energie naar de bloem gaat i.p.v. naar de groei van de ui zelf, de uien zullen dus iets kleiner blijven. Je kan de bloemen er ook tijdig uitknippen om er weer voor te zorgen dat de energie naar de groei van de ui gaat, dat zou een alternatief zijn geweest voor de uien helemaal de grond uit trekken ;-)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.