Kampeeravontuur

Alweer een week geleden kwamen we terug van vakantie en wat was het een memorabel kampeeravontuur. We kookten dagelijks in de buitenlucht met de overweldigende oogst uit de kas en boomgaard van mijn oom en tante. Wat een rijkdom, zo’n kas vol gezonde lekkernijen als aubergines, tomaten en komkommers en een boomgaard vol appels, bessen en pruimen.

Het wakkert mijn “leven van het land” droom verder aan en bij thuiskomst is het weer wennen aan het stadsleven: de drukke straten gevuld met toeristen, alle winkels met schreeuwerige SALE borden, de fietsen, scooters, bussen en auto’s die voorbij razen. Bovendien moeten we na een week ontspannen weer flink aan het werk in de moestuin.

Weer aan het werk in de moestuin

De eerste sperziebonen zijn klaar, er zijn talloze courgettes te oogsten en de sla en andijvie schieten helaas door. Op het bed van de bladgewassen komt steeds meer ruimte vrij en dat komt me goed uit. Van mijn oom kreeg ik namelijk tientallen prachtige (winter)preiplanten die ik afgelopen week meteen in de grond heb gezet.

Plannen en vooruitkijken

Tuinieren is naast oogsten en genieten ook een kwestie van plannen en vooruitkijken: als je nú de wintergroenten zaait en plant, kan je ook tijdens de koude, donkere winterdagen genieten van biologische groenten van eigen kweek. Cursisten van de moestuincursus zien in het cursusoverzicht welke groenten in deze tijd van het jaar gezaaid en geplant kunnen worden.

Veel tijd en zin om stil te staan bij de winter heb ik nog niet dus zodra de prei geplant is, focus ik weer op de zomer. Op de royale oogst, de warme zonnestralen en de nog best wel lange, lichte zomeravonden. Iedere dag weer genieten we heel bewust van onze oogst. Zo maakte ik samen met Annelinde een verrukkelijke, romige maar toch niet al te zware courgettesoep waarvan je het recept hier kunt vinden.

Ook onze jongste telg Josephine geniet sinds deze week mee van de oogst: ze at haar eerste hapje van gepureerde wortel. Het bleef bij enkele kleine hapjes en ze keek er bedenkelijk bij maar ik voel me desondanks een trotse moestuinmoeder.

Opladen en op nieuwe ideeën komen

De zomervakantie is voor mij niet alleen een tijd van oogsten, conserveren en bewaren maar ook een tijd van opladen en op nieuwe ideeën komen. Ik dacht onder andere na over de moestuincursus van volgend jaar. De afgelopen weken kreeg ik namelijk meerdere mailtjes van enthousiaste, gretige tuiniers die het moestuinvirus goed te pakken hebben. Ze stelden allemaal dezelfde vraag: is het zinvol om dit jaar nog aan de online moestuincursus te beginnen?

Een terechte vraag. Het moestuinseizoen is al een aardig eind op weg en dat betekent dat niet alles meer gezaaid of geplant kan worden. Een moestuin aanleggen in de zomer kent haar beperkingen. Veel wintergroenten kan je daarentegen nu juist wél in de moestuin zetten en dat is een kans om niet te laten lopen. Ook kan je je als beginnend moestuinier alvast zo goed mogelijk voorbereiden op het moestuinseizoen van 2020.

Moestuincursus: 2019 én 2020 toegang

Voor alle tuiniers die staan te trappelen om aan de online moestuincursus te beginnen, bedacht ik de volgende oplossing. Begin nu en krijg toegang gedurende de rest van 2019 én heel 2020. Zo heb je al een aantal maanden om je moestuinvaardigheden te ontwikkelen en kan je perfect voorbereid aan de slag in 2020. Tuinieren we nog dit jaar samen? Dan vieren we deze winter én heel volgend jaar de overweldigende oogst! Ik kijk ernaar uit!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.