Ik heb moestuinieren lange tijd beschreven als mijn hobby. Vorige week mailde enthousiast tuinier Diet mij en zij noemde haar moestuin geen hobby maar een leefstijl. En daar heeft ze een goed punt.

Meer dan een hobby
Want wat begon als hobby, afgekeken bij mijn vader en opa, wordt meer en meer een leefstijl. De moestuin is niet alleen de plek waar wij groenten zaaien, planten en oogsten. Het is veel meer dan dat.

Het is de plek waar we onze kindjes leren waar eten vandaan komt. Het is de plek waar we avonden lang koken, eten en genieten van vogelconcerten. De plek waar we onze beweging krijgen. Waar we samen zijn zonder afleiding van dagelijkse beslommeringen. Waar we tot rust komen en weer opladen. Waar we leren om geduldig te zijn en waar we elke keer weer dankbaar zijn voor alles wat de aarde ons geeft.

Droom
Mijn opa vertelde me vorige week over zijn boerderij vroeger: een groot stuk land, een boomgaard en een paar dieren. Een varken om in het najaar te slachten en een koe om te melken. Terwijl hij het vertelde, realiseerde ik me dat hij mijn droom aan het beschrijven was.

Als ik de loterij zou winnen, zou ik het namelijk wel weten. Ik zou een boerderijtje kopen en daar leven van alles wat de aarde ons te bieden heeft. Genieten van het buiten zijn. Een boomgaard en een grote moestuin aanleggen, een paar dieren erbij, allerlei lekkers oogsten, koken en eten. Hout hakken om de kachel ’s winters op te stoken. Zo zelfvoorzienend mogelijk leven.

Terug naar de realiteit
Maar terug naar de realiteit: we hebben een huis middenin de stad, allebei een baan in de randstad en vooral mijn vriend ziet het niet zitten om deze regio te verlaten. Een regio waar huizen, laat staan boerderijtjes met voldoende grond erbij, schrikbarend duur zijn. Daarbij durf ik te stellen dat ik veel weet van moestuinieren (vandaar de online moestuincursus) maar een boerderij met een moestuin, boomgaard én dieren erbij is echt een ander verhaal.

Dus om mijn droom te realiseren, heb ik twee dingen nodig. Enerzijds kennis en vaardigheden waarover ik nu nog niet beschik en anderzijds een berg poen. Ik kan het uitkomen van mijn droom niet laten afhangen van het winnen van de loterij. De kans dat dat gaat gebeuren is me veel te klein. Kortom, ik zal het zelf moeten gaan waarmaken. En grootse dromen vragen om grootse actie. Er is werk aan de winkel!

Het wordt hoog tijd om te stoppen met kletsen en aan de slag te gaan. In de vlog van deze week laat ik je zien hoe we onze eerste moestuineuro’s verdienden en hoe we ons voorbereiden op de volgende gelegenheid om bij te beunen met onze oogst. Kijk je mee?

Ondertussen in de moestuin
Ondertussen is er veel te doen in de moestuin: alles groeit opeens ontzettend snel! De tuinbonen bloeien uitbundig, de bladgewassen zijn niet te stoppen en ook heb ik de sperziebonen gezaaid. De tomaten, courgettes en maisplanten zijn uitgeplant en de pompoenen volgen dit weekend. Verder wordt het langzamerhand tijd om de tuinbonen te toppen en blijf ik maar gieten, zo droog is de grond…

Hoe gaat het in jouw tuin? Ik ben benieuwd!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. Alice

    Wat heb ik genoten van je tuin verhaal en de activiteiten die erbij komen kijken. Niets is mooier, dat groente en fruit uit je eigen tuin op je bord zien. Wij hebben de eerste maanden van het jaar een flinke droogte gehad. Alles verdorde, behalve in mijn moestuin, want die werd elke dag besproeid. Het grasveld was helemaal bruin geworden en toen de maaiers kwamen om te maaien, heb ik ze bedankt. Er viel niets te maaien. Het water in de zwamp/vijver was met een meter gedaald. Toen de regenbuien begonnen, sto den we te juichen. Voor je dacht spoot alles de grond uit. Enorm veel groente en fruit, maar ook bijzonder veel onkruid. Gelukkig heb ik wat jongelui van Matoekoe die wekelijks komen helpen in de tuin.zonder hen hadden we het niet gered.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.