Weken achter elkaar schrijf ik dat het verstandig is om pas op te plaats te houden, je vooral niet te laten opjutten door andere tuiniers en je niet druk te maken over “te laat zijn” met allerlei moestuinactiviteiten. En nu ineens, je leest het goed, heb ik het over turbo tuinieren. Ja, plotseling is het tijd om in actie te komen.

Waarom juist nu?  

Waarom nu dan ineens wel, hoor ik je haast denken. Zoveel is er toch niet veranderd ten opzichte van een paar weken geleden? Je hebt gelijk dat het lijkt alsof er weinig veranderd is. We hebben ook een tijdje geleden af en toe al haast zomerse dagen gehad. Maar wat makkelijk is om te vergeten, is dat de nachten nog best fris zijn geweest de afgelopen tijd.

En hoewel wij als tuiniers enorm genieten en snel opwarmen tijdens een zonnige, zachte dag, weten we zodra de zon ondergaat niet hoe snel we weer naar binnen moeten gaan. Want brrrr, wat koelt het soms snel af! Bij ons thuis staat ’s avonds zelfs de verwarming of houtkachel soms nog even aan om ons warm te houden als we rozig zitten na te genieten van een lange buitendag.

De bodem koelt maar langzaam op

De bodem heeft ’s avonds niet de gelegenheid om onder een dekentje te kruipen of de verwarming nog even aan te zetten. De grond koelt gewoon net zo hard af als hij overdag is opgewarmd. Idem voor de zaadjes in de bodem.

En als het dan een dag warm en zonnig is, hebben die kleumende zaadjes daar eigenlijk niet zoveel aan. Want die zaadjes liggen niet te zonnen in de buitenlucht, die liggen gewoon frisjes in de koele bodem. Te wachten op betere tijden.

Maar nu: warmere nachten! 

Kortom, de bodem en de daarin aanwezige zaden profiteren pas van de warmere dagen als ook de nachten minder koud worden. En laat dat nu het geval zijn!

Daar moet bij gezegd worden dat lichte grond, zoals zand, aanzienlijk sneller opwarmt dan zware kleigrond maar gemiddeld genomen kan je nu van alles zaaien en planten en zul je zien dat je groenten ineens een groeispurt gaan doormaken.

En die snel groeiende groenten zijn een stuk beter bestand tegen bijvoorbeeld vraat van kleine beestjes. Denk aan tuinbonen: het favoriete maaltje van de bladrandkever. Dit hongerige kevertje knaagt halvemaanvormige hapjes uit de randen van het blad, vandaar de naam bladrandkever. Als de tuinbonen nog maar nauwelijks groeien, zien de bladeren er vaak gehavend uit door de alsmaar dooretende kevertjes. Als de tuinbonen daarentegen ineens twee keer zo hard groeien, blijft de schade beperkt. Een individuele bladrandkever kan namelijk niet ineens twee keer zoveel eten.

Kortom, aan de slag! 

Samenvattend is het groeiseizoen begonnen: de tijd dat je groenten optimaal profiteren van de royale hoeveelheid zonlicht en de warmere dagen én nachten. Hoog tijd om daar zo goed mogelijk gebruik van te maken.

In het moestuincursusoverzicht zie je dat je in deze tijd van het jaar ontzettend veel kunt doen in de moestuin. Het is dus aan te raden om juist nu wat extra tijd te investeren in voorzaaien, zaaien en planten. Daar zul je later, letterlijk, de vruchten van plukken!

Nog geen cursist? 

En ben je nog geen cursist? Als je nú begint, kan ook jij nog optimaal profiteren van het moestuinseizoen. Begin mei sluit de inschrijving en kan je pas volgend jaar weer deelnemen aan de moestuincursus. Dus wil je dit jaar nog ontspannen tuinieren en bovendien een indrukwekkende oogst van biologische groenten om trots op te zijn? Je bent nog van harte welkom om deel te nemen aan de moestuincursus!

Een heerlijk zonnig paasweekend en veel tuinplezier gewenst!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.