Ga je dit jaar je eerste (serieuze) moestuin aanleggen? Ik kan je gedachten natuurlijk niet lezen maar als jij en ik een beetje op elkaar lijken, schippert je gevoel tussen opwinding en overweldiging. Opwinding over wat het moestuinseizoen allemaal gaat brengen, wat betreft oogst maar zeker ook wat betreft nieuwe ervaringen, ontmoetingen, smaken en gerechten. Aan de andere kant overweldiging want waar ga je dat kale stuk grond, of het nou groot of klein is, dit moestuinseizoen mee vullen? En wat moet wanneer gebeuren om van een mooie oogst verzekerd te zijn?

Kijk de kunst af

Gelukkig is het aanleggen van een moestuin minder ingewikkeld dan het lijkt en is het zeker mogelijk om vanaf je eerste moestuinjaren ontspannen, zorgeloos en tóch succesvol te tuinieren. Hoe? Door de kunst af te kijken bij een ervaren moestuinier! Zo tuinier ik inmiddels haast op de automatische piloot door de kunst jarenlang te hebben afgekeken bij mijn vader en opa.

Toch heb ook ik elk jaar weer nieuwe moestuinuitdagingen. Zo ben ik nog volop bezig met ervaring opbouwen in het verzorgen en snoeien van (lei)fruitbomen. Mijn persoonlijke uitdaging zit ‘m dit seizoen vooral in het voor het eerst tuinieren met twee kleine kinderen. Waarvan nummer 2 ergens in de komende paar weken nog geboren moet gaan worden! Ons moestuinseizoen komt dit jaar dus iets later op gang dan andere jaren, die dikke buik zit toch wel behoorlijk in de weg inmiddels…

Zo heeft iedereen zijn eigen moestuinuitdagingen. Als je beginnend moestuinier bent, zou ik je op het hart willen drukken om je niet gek te laten maken door wat je andere tuiniers in deze tijd van het jaar ziet doen, in hun tuin of via social media. Klinkt lekker tegenstrijdig met mijn tip om een rolmodel of voorbeeld-moestuinier te zoeken he?! Laat het me nauwkeuriger formuleren: als je op zoek gaat naar een rolmodel of voorbeeld-moestuinier, verzeker je er dan van dat je écht iemand met ervaring vindt.

Waarom ik precies nu met deze tip kom? Ik scrolde gisteren door mijn Instagram-feed en zag dat er talloze tuiniers zijn die nu, half maart, trots vermelden dat ze al maïs, sperziebonen, courgettes of wat voor zomergroenten dan ook aan het (voor)zaaien zijn. Of dat deze zomergroenten in hun vensterbank of kasje zelfs al zijn opgekomen.

Ongeduldige of onwetende tuiniers?

Ik zat met mijn ogen te knipperen. Want als er groenten zijn waar ik in deze tijd van het jaar nog niet eens aan dénk, zijn het wel de bovengenoemde zomergroenten. Waarom? Omdat deze groenten het pas naar hun zin hebben bij warme en lichte zomerdagen. Denk aan een van de de moestuin oneliners van mijn opa: sperziebonen moeten de mei-zon niet zien. Kortom, je kunt sperziebonen het beste pas tussen half mei en eind mei zaaien zodat ze begin juni opkomen (en de mei-zon dus nooit te zien krijgen omdat ze in mei nog onder de grond zitten). Dat is de tijd van het jaar waarin de sperziebonen kunnen floreren in plaats van creperen!

Iedereen moet vooral zelf weten wat hij of zij doet maar als je zo’n ongeduldige, onervaren tuinier als voorbeeld neemt, kan ik je garanderen dat jouw oogst net zo gaat tegenvallen als die van jouw gekozen rolmodel. En dat zou ontzettend jammer zijn want het plezier in moestuinieren neemt enorm toe bij een goede oogst en neemt snel af als de ene teleurstelling op de andere mislukking volgt.

Timing is everything

Moraal van dit verhaal: timing is everything in de moestuin en dat heeft lang niet iedereen in de gaten, zelfs niet de tuiniers die zichzelf op social media als ervaren profileren. Tegelijkertijd is het wel erg makkelijk om je alleen te vertellen hoe het niet moet. Hoe moet het dan wél?

Wat dan wel doen?

Om de indeling van je moestuin slim en efficiënt aan te pakken, is het verstandig om een planning in ruimte te maken. Samen met de planning in tijd maakt dat een compleet en duidelijk teeltplan waar je het hele moestuinseizoen houvast aan hebt. Je weet dan zeker dat jouw timing goed is: een cruciale stap richting een oogst om trots op te zijn!

Hieronder nog een lijstje van andere dingen die je nu wél kunt doen in de moestuin (zie de corresponderende lessen van de moestuincursus voor de beste aanpak!):

  • Bemesten
  • Peultjes en erwten (voor)zaaien
  • Tuinbonen (voor)zaaien
  • Uien planten
  • Aardappels voorkiemen en poten
  • Ook zijn er verschillende groenten die nu in de volle grond gezaaid kunnen worden, deze staan overzichtelijk weergegeven in het cursusoverzicht van de moestuincursus.

Kortom, er kan al een hoop gedaan worden in de moestuin maar, nogmaals, laat je niet gek maken. Ikzelf heb mijn teeltplan gemaakt en de mest ligt op de tuin maar moet nog verspreid worden. Ook de groenbemester staat nog vrolijk te groeien en moet worden ondergespit voor we kunnen beginnen met  zaaien en planten in de volle grond. Thuis heb ik pas een paar dagen geleden de eerste groenten voorgezaaid, namelijk tuinbonen, peultjes en erwten.

Urgentie?

Voel ik dan geen urgentie om te gaan beginnen? Nee, nog niet echt. Groenten groeien in de volle grond maar erg langzaam in deze tijd van het jaar. Je hoeft dus echt niet bang te zijn om een “achterstand” op te lopen of de boot te missen. Het is bovendien geen wedstrijd he!?

Vergelijk het met een kind leren lopen. Je kunt hoog of laag springen en dag en nacht oefenen maar hoe je je best ook doet, een baby van 5 maanden ga je niet laten lopen. Probeer het 9 maanden later en de timing is veel geschikter. De natuur laat zich niet forceren. Zo is het ook met groenten: in maart groeien groenten in de volle grond nog nauwelijks, hoe graag je ook zou willen. Dit terwijl ze vanaf april, mei of juni (afhankelijk van de groentesoort) en de maanden daarna juist wel een enorme groeispurt gaan doormaken!

Meebewegen met de seizoenen is samenvattend de truc. Dus ben je nog niet begonnen in de tuin? Ga dan vooral rustig aan de slag met de grond voorbereiden, je teeltplan (af)maken en bemesten. Voor zaaien en planten heb je echt nog alle tijd!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.