Een paar weken geleden schreef ik een blog over de juiste timing in de moestuin en deze dagen (en vooral nachten…) zie je in de praktijk waarom timing zo belangrijk is. Ongeduldige tuiniers zijn ineens in paniek: hun warmteminnende plantjes dreigen dood te vriezen omdat er plotseling weer nachtvorst is! Ze zijn druk in de weer met vliesdoek en ander isolerend materiaal in een poging om hun plantjes te redden. April doet wat ‘ie wil, dat moge duidelijk zijn.

En stiekem ben ik dan blij dat een aanzienlijk deel van de zaden hier gewoon nog rustig in de kast ligt te wachten om gezaaid te worden. Al zal dat niet lang meer duren want IJsheiligen komt eraan.

Keerpunt in het moestuinseizoen

IJsheiligen is een belangrijk keerpunt in het moestuinseizoen: het moment dat er geen nachtvorst meer te verwachten is. In andere woorden: het moment dat ook de zomergroenten de volle grond in kunnen zonder dat ze ’s nachts het loodje leggen.

Timing minder belangrijk

Het betekent dat je vanaf IJsheiligen eigenlijk vrij zorgeloos van alles kunt gaan planten en zaaien, mits je de juiste afstand tussen de plantjes aanhoudt. De temperatuur zit namelijk wel goed dus qua timing kan er weinig meer misgaan. De afstand tussen de plantjes blijft vanzelfsprekend het hele moestuinseizoen door belangrijk.

Afstand tussen de planten

En die juiste afstand lijkt een no brainer maar ik zie het maar al te vaak fout gaan. Bijvoorbeeld een beginnende tuinier die 3 pompoenplanten op een vierkante meter zet, terwijl het veel beter andersom kan: 1 plant minstens 2 maar liever zelfs 3 vierkante meter de ruimte geven.

Het lijkt overdreven, zo’n schattig en bescheiden plantje in zo’n zee van kale grond zetten. Maar na één moestuinseizoen tuinieren weet iedereen dat een pompoenplantje geen bescheiden plantje blijft. Eerder een woekeraar die je kale grond binnen no time tot een jungle transformeert.

Iets meer zaaien dan nodig is

Toegegeven, ik zaai ook altijd wat meer planten dan nodig is. Zodat er zo nu en dan een plantje kan sneuvelen zonder dat onze hele oogst daarmee ook sneuvelt. Zeker met een peuter die het begrip paadjes nog niet helemaal begrijpt, is het prettig om wat extra zaailingen te hebben staan. Scheelt een hoop frustratie bij ongelukjes.

Maar het grote verschil is dat ik niet alle plantjes laat staan. Uitdunnen is het eufemisme voor het genadeloos afmaken van overtollige plantjes. En ja, dat doet best een beetje pijn. Maar plantjes die te weinig ruimte krijgen, dat is misschien nog wel pijnlijker.

Kan te weinig ruimte nou zoveel kwaad?

Want te weinig ruimte zorgt ervoor dat de planten elkaar gaan beconcurreren. De energie gaat dan niet naar het maken van een royale hoeveelheid vruchten maar naar het vechten om schaarse ruimte. En dat is zonde, toch?!

Voorzaaien van zomergroenten

Maar voor het zover is, IJsheiligen valt pas half mei, kan je binnenkort de zomergroenten gaan voorzaaien. Denk aan maïs, pompoenen en courgettes (houd het moestuincursus lesoverzicht in de gaten voor wat er deze week gedaan kan worden!).

Als je deze groenten de komende week voorzaait, heb je tegen de tijd dat het IJsheiligen is al mooie plantjes klaarstaan. Die dan met IJsheiligen de volle grond in kunnen en meteen aan een groeispurt kunnen beginnen! Want hoe eerder de groeispurt, hoe eerder jij kunt oogsten.

In de voorzaailessen wordt ook kort ingegaan op de benodigde hoeveelheid ruimte tijdens het voorzaaien: denk aan de grootte van de potjes voor de enthousiast groeiende zomergroenten. Het kiezen van de juiste potjes scheelt je een hoop verspenen gedurende de komende weken.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.