Het vroege voorjaar, wat een labiele maanden! Het ene moment verwarmen de zonnestralen je gezicht en kan je met een dikke trui prima op een terrasje zitten, het andere moment is het weer bijtend koud. En na een wat zachtere periode komt er inderdaad weer vorst aan. Het belooft een koud weekend te worden met hier aan de kust zelfs min 6 in combinatie met windkracht 5. Brrrrr…

Tuinieren bij vorst

Bij vorst kan je wel bemesten. Althans, mest over de tuin verspreiden, onderspitten zal tegenvallen.

Al onze plannen om te gaan zaaien en planten kunnen dus weer op de schop. Want met vorst kan je weinig tuinieren, behalve wat binnenshuis voorzaaien en eventueel mest over de tuin verspreiden. Ons geduld wordt op de proef gesteld, dat moge duidelijk zijn.

Door schade en schande wordt ook een moestuinier in de loop der jaren steeds wijzer. Wij hebben dus nog niks gezaaid of geplant dit jaar. Wel staan er sinds vorig najaar al knoflook, winteruien en nog wat preiplanten in de grond. Oh ja, en wat ingekuilde witlof, die diep genoeg in de grond staat om geen last te hebben van de vorst. Hoop ik.

Vorstschade voorkomen

Maar mocht jij al wel gezaaid of geplant hebben, dan is het slim om je jonge plantjes en zaailingen te beschermen tegen de vorst.

Je kunt je jonge plantjes beschermen met een laagje isolatie. Bij isolatie kan je denken aan een dekentje van stro of vliesdoek. Dit houdt de lucht vast en houdt de plantjes uit de wind.

Aangezien er stevige wind op komst is, zou ik eerst een laagje stro rondom de plantjes leggen en het geheel bedekken met vliesdoek. Dit vliesdoek fixeer je met een paar bakstenen. Het vliesdoek voorkomt dat jouw stro wegwaait. Zo wordt het dus echt een dekbedje over je jonge planten heen waardoor ze minder last zullen hebben van weer en wind.

Zodra de vorst voorbij is, haal je het vliesdoek en de stro weer weg. Zo krijgen de planten weer voldoende licht om verder te groeien. Een enkel laagje vliesdoek houdt namelijk niet veel licht tegen maar bij een combinatie van stro en vliesdoek wordt het wel erg donker voor je plantjes.

Geduld is een schone zaak…

Als je je nu zorgen maakt over je plantjes, onthoud dan voor volgend jaar dat ook in de moestuin geduld een schone zaak is. Het voelt misschien alsof je een voorsprong pakt als je eerder zaait.

Onze moestuin in oktober 2017: Ten opzichte van toen is er weinig gebeurd. Wij wachten geduldig op warmere tijden… Zelfs hier aan de Noord-Hollandse kust gaat het komend weekend weer vriezen. 

In de praktijk valt deze voorsprong tegen. De meeste zaden ontkiemen pas bij ongeveer 7 graden. Als je bij lagere temperaturen gaat zaaien, gebeurt er dus helemaal niks. Behalve dat de muizen misschien langskomen voor een riante maaltijd van lekkere zaadjes. Zonde toch?

Als je bij lage temperaturen gaat planten, zullen je planten amper groeien. Integendeel, waarschijnlijk zullen ze het zwaar krijgen met de kou. De bladeren kunnen geel verkleuren en gele bladeren zijn minder goed in staat zijn om te groeien dan groene bladeren. De plantjes zullen het misschien wel redden maar zullen echt niet eerder klaar zijn dan hun soortgenoten die later in het seizoen (bij hogere temperaturen) gezaaid of geplant worden.

Kortom, wees geduldig, het wordt echt vanzelf warmer. En hoe warmer de dagen, hoe gelukkiger je plantjes!

Nieuwsbrief

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.