Kruien tot de armspieren verzuurd zijn. Bemesten is de beste voorjaarswork-out in de moestuin!

Vorst? Je kan wél bemesten!


Meestal is de wintersport voor ons de overgang van winter naar voorjaar, het startschot voor het moestuinseizoen. Na een week uitrusten in de alpenzon kunnen we niet wachten om weer in de moestuin aan de slag te gaan. Hoe anders is het dit jaar: bij thuiskomst kunnen we schaatsen op de singel voor onze deur!

De grond is bevroren en dus keihard. In de grond wroeten zit er dus niet in. Wel is het wat mij betreft het perfecte moment om de grond te bemesten. Doordat de grond zo hard is, is de kruiwagen veel makkelijker voort te duwen. De zware kruiwagens vol mest zakken niet de grond in en het bemesten kost aanzienlijk minder energie.

Moestuiniers zijn verdeeld over het ideale moment van bemesten. Op onze zandgrond, waar voedingsstoffen gemakkelijk wegspoelen, kiezen wij voor bemesten in het voorjaar. Dit voorkomt dat we een deel van de voedingsstoffen ’s winters alweer kwijtraken. Bemesten op het moment dat de mest nodig is dus!

Maar waarmee moet ik bemesten?

Bemesten kan met verschillende mestsoorten. Voor kleine moestuinen kan je gemakkelijk koemestkorrels kopen bij het tuincentrum. De compacte korrels bevatten veel voedingsstoffen, zijn vergeleken met oude stalmest erg licht en zijn gemakkelijk te vervoeren.

Kruien tot de armspieren verzuurd zijn. Bemesten is de beste voorjaarswork-out in de moestuin!

Waarom zou je een grote moestuin dan ook niet bemesten met koemestkorrels? Dit is omdat koemestkorrels weinig organische stof bevatten. Oude stalmest (dat is een deels verteerd mengsel van koeienpoep vermengd met stro) bevat daarentegen veel organische stof. Organische stof draagt enorm bij aan de kwaliteit en de structuur van de bodem. De bodem is namelijk een complex geheel dat niet alleen voedingsstoffen nodig heeft maar ook structuur. Duizenden kleine beestjes en microorganismen helpen deze structuur in stand te houden en voeden zich met organische stof.

Ook geeft oude stalmest haar voedingsstoffen geleidelijker af dan koemestkorrels. Zo heb je dus een reservoir aan voedingsstoffen waar je planten het hele jaar uit kunnen putten.

Waar koop ik oude stalmest?

Oude stalmest kopen wij bij een boer in de buurt. Voor onze tuin bestellen we tegenwoordig 1 kuub per jaar, in het eerste jaar hebben we nog meer besteld. Niet echt een hoeveelheid die achterop de fiets past dus.

De melkveehouder waar wij mest bestellen, bezorgt de mest bij onze tuinvereniging. De mest zelf is gratis, hij rekent alleen 25 euro bezorgkosten. Dit werkt al jaren perfect.

Tip: Ga specifiek op zoek naar een boer met koeien, koeienmest is namelijk het meest geschikt om je moestuin mee te bemesten. Google kan je helpen met het vinden van een adresje als je de zoekterm melkveehouderij combineert met je woonplaats. Gewoon even bellen en informeren of er een mogelijkheid is om oude stalmest te bezorgen. Je kan ook andere tuiniers vragen waar zij hun mest vandaan halen.

De hoeveelheid mest die je nodig hebt, hangt af van het oppervlakte van je tuin én de voedingsstatus van je tuin. Als je net begint op een stuk grond waar al jaren niet is bemest, kan de grond meer voeding gebruiken dan in een tuin die jaar na jaar goed bemest is.

Het verdelen van de mest

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, wordt de tuin niet gelijkmatig bemest. Sommige plantengroepen vragen nu eenmaal om meer voedingsstoffen dan anderen. Vooral de koolgewassen en de bladgewassen hebben veel mest nodig vergeleken met de andere plantengroepen.

Het afstemmen van de bemesting op de behoeften van je planten wordt een stuk makkelijker als je een gedegen teeltplan maakt. In de gratis online workshop Teeltplan maken leer ik je in een half uur hoe je zo’n teeltplan maakt.

De benodigde hoeveelheid mest en de verdeling van de mest over de moestuin komen aan bod in de online moestuincursus. De eerste cursisten zijn inmiddels aan de cursus begonnen maar je kan nog instromen tot en met half april. Hoe eerder je begint, hoe eerder in het seizoen je kunt genieten van een indrukwekkende oogst waar je trots op kunt zijn! Gaan we samen aan de slag?

Is bemesten nou echt noodzakelijk?

Afgestemde bemesting is een van de belangrijkste voorwaarden voor een overweldigende oogst. De bodem moet eerst gevoed worden voor ze iets terug kan geven. Best logisch toch?

Ik zal meteen toegeven: bemesten is een zware klus en niet het meest leuke werk. Maar als je het verschil ziet tussen een bemeste tuin en een tuin die al jaren geen voeding heeft gekregen, weet je zeker dat bemesten de moeite waard is.

Dus bel die boer, trek je laarzen aan en ga aan de slag! Je harde werk zal ruimschoots beloond worden!

En nog een laatste tip: neem een reep chocolade mee of iets anders waar veel energie in zit. Je kunt tijdens het bemesten zonder schuldgevoel snoepen, je zult de energie hard nodig hebben! Laat je weten hoe het bemesten is gegaan?

Nieuwsbrief

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

2 reacties

    1. Aletta

      Zolang je wilt, het is wel makkelijk om te bemesten voordat je gaat zaaien en planten. Kortom, zo snel mogelijk bemesten dus zodat je daarna lekker met plantjes en zaadjes aan de slag kunt. Succes!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.