Wat een cadeautje was afgelopen weekend, eindelijk weer eens een strakblauwe lucht en een stralende zon! Onze moestuin was door al die regenachtige weekenden een beetje, ehm.., verwaarloosd. Vooral het knopkruid had het bont gemaakt. Tijd om puin te ruimen en winterrogge te zaaien als groenbemester. Ook de sloot moest nog worden schoongemaakt. Gelukkig waren er hulptroepen bereid om te komen helpen.

Maar voor we aan de slag gingen, was mijn kleine grote neef bereid om een “voor-foto” vanuit de lucht te maken. Zijn drone zoemde de lucht in en maakte enkele kiekjes en filmpjes. Die logen er niet om. Een slootkant vol riet, een tuin met nogal veel onkruid en een hoogpolig grasveldje. En natuurlijk een picknicktafel vol lekkers en een campingbedje voor ons kleine moestuinhulpje. Verder nog de koude bak in aanbouw/renovatie (nog een herfstproject!).

Gauw aan de slag! Na een paar uurtjes flink doorwerken, zag de tuin er (vanaf de andere kant gefotografeerd) zo uit.

De slootkant is weer schoon, de bagger ligt op de kant. Het onkruid is verhuisd naar de composthoop, de bramen zijn weer langs het hekwerk geleid. De aardbeien zijn flink uitgedund. De witlof is geoogst en ingekuild. We hebben nog een rijtje knoflook in de grond gezet, net als 3 rijen rode en gele winterplantuien. Dat laatste is een experiment, we hebben nooit eerder uien in het najaar geplant maar deze plantuitjes zijn er speciaal voor geselecteerd, heb ik me laten vertellen. We gaan het zien!

De winterrogge is gezaaid dus alle grijze grond wordt als het goed is binnenkort bedekt met frisgroene sprietjes. Die kunnen de bodem tijdens de natte en koude winter bedekken en beschermen. Nog wat prei, sla en andijvie staat er in de grond. De andere groenten zijn geoogst en opgeslagen voor de winter.

En zo komt er binnenkort toch echt een einde aan dit moestuinseizoen. Rust, voor de bodem en voor onszelf. We genieten er even van. De ervaring leert dat de moestuinkriebels over een paar maanden vanzelf weer gaan opspelen. In de tussentijd gaan we rustig nadenken over het teeltplan van volgend jaar.

Wat zijn jouw plannen voor de winterrust?

Nieuwsbrief

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.