Augustus, de maand van de moestuinovervloed, is aangebroken. Onze pompoenen zijn bijna klaar om geoogst te worden, er zijn courgettes en komkommers in overvloed en ook de tomaten zijn ondanks de regenachtige zomer klaar om geplukt te worden. De bramen beginnen te rijpen en er is een hoeveelheid sperziebonen klaar die we zelf niet op kunnen eten in deze weken. Tijd om een wintervoorraad aan te leggen!

Het invriezen van sperziebonen is een echt weekendklusje, we zijn er best een tijdje mee zoet. Na het plukken van de bonen verandert onze keuken tijdelijk in een soort bonenfabriekje. Lees mee met ons stappenplan sperziebonen invriezen.

Stap 1: Sperziebonen plukken

Met een grote tas in het fietskratje fietsen we naar de moestuin. Samen plukken is het gezelligst, zo op de hurken tussen de bonenplantjes. De bovenbenen verzuren soms een beetje, een goed moment om de benen even  te strekken. Dit jaar hebben we ook weer stokbonen waarbij je staand kunt oogsten, een luxe! De boodschappentas vol bonen gaat achterop de fiets of in de krat mee naar huis.

Stap 2: Selecteren en wassen

Ons bescheiden aanrecht wordt opgeruimd om plaats te maken voor de sperziebonen. Het aanrecht wordt een soort lopende band waarbij het begin van de lopende band bestaat uit boontjes selecteren. De beschadigde peulen worden eruit gehaald, het beschadigde deel wordt verwijderd en de goede delen van de peul bewaard voor het eten van vanavond. Beschadigde peulen zijn niet zo geschikt om langdurig te bewaren maar kunnen kort na het oogsten prima gegeten worden.

De gave peulen worden goed gewassen, vooral de grond wil je kwijt zijn om geknars tussen de kiezen te voorkomen.

Stap 3: Punten

Afhankelijk van m’n bui vind ik het punten van sperziebonen een meditatief of een saai klusje. Er lijkt soms geen einde te komen aan de berg bonen. Maar de aanhouder wint en op een gegeven moment is elke boon door mijn handen gegaan en beiderzijds een stukje ingekort. De puntjes kunnen de composthoop op. De boontjes kan je daarna nog in stukjes snijden, afhankelijk van hoe lang je de boontjes wilt hebben.

Het is slim om tijdens het punten alvast een grote pan met water op het vuur te zetten. Zo kookt het water alvast zodra je klaar bent om de boontjes te gaan blancheren.

Stap 4: Blancheren

De sperzieboontjes blancheren we 2 minuten in ruim kokend water. Blancheer steeds een kleine portie (wij doen steeds ongeveer 200 gram per ronde), anders duurt het vrij lang tot het water weer aan de kook is. En de tijd gaat pas lopen als de boel weer kookt…

Nadat de timer afloopt, vissen we de boontjes uit het water met een zeef. Als alle boontjes uit het water zijn, kan meteen de volgende portie de pan in. Kunnen wij in de tussentijd verder met het koelen, laten uitlekken en het invriezen van de geblancheerde sperziebonen. Vergeet niet opnieuw de timer te zetten zodra het water weer kookt. Het punten was een meditatief klusje, nu moet je multitasken!

Stap 5: Koelen

De geblancheerde bonen spoelen we direct af onder de koude kraan tot de bonen koel zijn. Overal op internet lees je: doe de bonen in een kom met ijskoud water met ijsklontjes. Nou, dat hebben we geprobeerd. De hoeveelheid benodigde ijsklontjes is groot, heel groot. Te groot wat ons betreft. Afkoelen onder de kraan tot de bonen koud zijn werkt ook prima, als je het koude water maar lang genoeg laat stromen en de bonen goed husselt tijdens het koelen.

Stap 6: Uitlekken

Kletsnatte boontjes invriezen is niet zo’n goed idee: de bonen vriezen aan elkaar vast en er ontstaan ijskristallen. Dit voorkom je door de bonen uit te laten lekken in een vergiet. Sommige mensen deppen de bonen zelfs nog droog. Daar zijn wij een beetje te lui voor en ik moet zeggen, ook zonder droogdeppen gaat het invriezen prima.

Stap 7: Verdelen over vriezerzakjes en invriezen

De vriezerzakjes worden gevuld met (voor ons) handige porties. Precies genoeg voor 2 volwassenen en een dreumes. Als je nu de moeite neemt om handige porties te maken, kan je de hele winter gemakkelijk een perfecte portie sperziebonen uit de vriezer halen.