Tientallen pompoenen liggen verstopt onder de grote bladeren.
Tientallen pompoenen liggen verstopt onder de grote bladeren. Wat is nou het beste moment om de vruchten te oogsten?

De moestuin ligt plotseling vol met prachtig oranje Hokkaido pompoenen en een enkele flespompoen. Het is verleidelijk om de oranje oogst zo snel mogelijk binnen te halen maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het oogsten van pompoenen.

Pompoenen zijn het langst houdbaar als ze geoogst worden als ze rijp zijn. Deze rijpheid is het best te beoordelen aan de hand van de kleur en de hardheid van de pompoen zelf maar ook door naar het steeltje van de pompoen te kijken.

Let bij het oogsten van pompoenen zowel op de vrucht zelf als op het steeltje.
Let bij het oogsten van pompoenen zowel op de vrucht zelf als op het steeltje. Bij deze pompoen was het steeltje nog niet helemaal ingedroogd maar we hadden zoveel zin in pompoensoep dat we de vrucht toch hebben geoogst. Het beoordelen van rijpheid is vooral van belang bij pompoenen die je lang wilt bewaren.

Als de pompoen al een tijdje niet meer groeit en de kleur steeds intenser begint te worden, gaat het de goede kant op. Als de vrucht bovendien wat doffer wordt (in andere woorden: als de glans er een beetje af gaat) is de kans groot dat de pompoen klaar is om geoogst te worden. Onrijpe pompoenen zijn een stuk zachter dan rijpe pompoenen. Als je met je duim de schil kunt indrukken, is het beter om de vrucht nog een tijdje te laten hangen. Ook kan je op de pompoen kloppen: een holle klank wijst op een rijpe pompoen.

Ook geeft het steeltje van de pompoen aan wanneer de vrucht rijp is. Bij onze Hokkaido pompoenen verkleurt de steel geleidelijk: eerst was de steel groen, in de loop der tijd ontstaan er kleine witte streepjes op de steel en uiteindelijk is de steel geheel wittig verkleurd en kurkachtig.

Knip of snijd de vrucht voorzichtig af zonder daarbij de vrucht te beschadigen. Trek de pompoen in ieder geval niet los van de plant om te voorkomen dat de steel beschadigt. Een flinke steel van ten minste 5 cm zorgt ervoor dat de pompoen zo lang mogelijk houdbaar blijft.

Ooit heb ik gelezen dat pompoenen het langst houdbaar zijn als ze na het oogsten eerst nog een week buiten in de zon liggen. Op die manier zou de schil harder worden, wat de houdbaarheid ten goede komt. Geen idee of het echt zo werkt maar bij ons liggen de pompoenen sowieso vaak eerst een tijdje buiten. Al dat oranje ziet er vrolijk uit én zo hebben we even de tijd om een koel, droog plekje voor de pompoenen te creëren. Na een seizoen moestuinieren blijkt de grootste uitdaging namelijk het opslaan van alle oogst te zijn…

In onderstaande vlog laat ik je twee manieren zien waarop wij onze pompoenoogst verwerken tot heerlijke maaltijden.

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.