Terwijl we boodschappentassen vol haricots verts oogsten, blijven de droogbonen vooralsnog lekker hangen en doorgroeien. Elke keer vraag ik me af: wanneer is het tijd om ze te oogsten?

Vier soorten droogbonen zaaiden we dit jaar: bruine bonen, cannellini bonen, kidney bonen en kieviets- of borlottibonen. Hoewel de droge bonen in de supermarkt erg goedkoop zijn en het dus haast niet de moeite is om deze bonen zelf te kweken, leek het ons toch een geinig experiment. En we moesten het bonenlandje toch ergens mee opvullen?!

De planten van de borlotti, kidney en bruine bonen zijn op dit moment nog frisgroen maar de planten van de cannellini bonen beginnen langzaam steeds geler te worden. De peulen bevatten al flinke, roomwitte bonen. De peul zelf is echter nog niet droog en voelt eerder leerachtig aan. Nog niet klaar om geoogst en gedroogd te worden, denk ik. Navragen leert dan bonen ongeveer 75 dagen na het zaaien geoogst kunnen worden en zover zijn we nog niet. Begin juni zaaiden we de eerste bonen, als ik het me goed herinner. Het is soms een hele administratie, een moestuin.

De borlottibonen hangen, zoals gezegd, nog in prachtig groene planten. De langwerpige, iets afgeplatte peulen bevatten al bonen met een soort tijgerstrepen maar veel kleur zit er nog niet in. De peul zelf toont wel subtiele paarsrode streepjes in de verder groene peul. Die moeten ook nog maar even blijven hangen denk ik! De bonen schijnen vers het lekkerst te zijn als de peul dof en leerachtig begint te worden. De bonen kunnen ook gedroogd en vervolgens lang bewaard worden maar verse bonen hoeven, in tegenstelling tot gedroogde bonen, niet geweekt te worden voor je ze kookt. Leuk om binnenkort te proberen!

Ook de kidneybonen hangen nog in groene peulen in eveneens groene planten. De peulen tonen nog geen enkele tekenen van uitdrogen dus ook hier moeten we nog een tijdje geduld hebben denk ik. Ondertussen plukken we dus maar door van de twee rijtjes haricots verts die nu klaar zijn! Het grootste deel verdwijnt de vriezer in maar desondanks kunnen we bijna dagelijks boontjes eten. Net als pompoenen trouwens. De nazomer is begonnen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.