Een overvloed aan boontjes hangt opeens klaar om geoogst te worden. Al dagen eten we ’s avonds gekookte Ratte d’Ardeche aardappeltjes, gebakken blokjes courgette en gekookte haricots verts. Beetje pesto erbij en smullen maar! De hoeveelheid boontjes is alleen niet bij te houden. Tijd om een deel in te vriezen.

De lange slanke boontjes kunnen prima ingevroren worden zodat we ook komende winter een voorraadje hebben. Het invriezen is eigenlijk hetzelfde als bij de tuinbonen en de peultjes: schoonmaken, blancheren, afkoelen onder de koude kraan, over de plastic bakjes verdelen en gauw de vriezer in!

Schoonmaken

Voor de boontjes worden ingevroren, spoelen we ze af onder de kraan. Echt nodig is het niet want de boontjes zijn over het algemeen schoon én natuurlijk onbespoten. Geen vergif in ons tuintje, helemaal biologisch. Maar soms zit er een klein beetje opgespatte aarde op de boontjes en het zou jammer zijn als we komende winter zand zitten te happen. Kortom, even afspoelen en daarna de puntjes stuk voor stuk van de boontjes af snijden. Afknippen met een scherpe schaar werkt ook prima, ontdekte ik afgelopen week. Kan in de tussentijd mooi het water aan de kook worden gebracht.

De haricots verts, hier nog aan de plant.
De haricots verts, hier nog aan de plant. Eerst plukken, dan schoonmaken, blancheren, afkoelen en invriezen!

Blancheren

De boontjes hoeven maar enkele minuten geblancheerd te worden. Meestal mikken we de boontjes in het kokende water, wachten we tot het water weer aan de kook is en zetten we daarna de timer op 2 minuten. Boontjes kunnen schijnbaar ook ingevroren worden zonder eerst te blancheren maar in dat geval zijn ze minder lang houdbaar. Het blancheren zelf is een kleine moeite en het maakt de boontjes net iets flexibeler waardoor het lukt om er meer in een bakje te proppen. De vriezerruimte begint al langzaam schaarser te worden!

Invriezen

Na het blancheren, is het handig om te boontjes even af te koelen onder de koude kraan. Zo zullen ze niet langer doorgaren én kunnen ze eerder de vriezer in. Het invriezen zelf kan in diepvrieszakjes of in bakjes waarbij onze obsessief-compulsieve aanleg smeekt om mooie vierkante bakjes die zo fijn gestapeld kunnen worden in de vriezer. Op de bakjes schrijven we inmiddels braaf wat erin zit. Met een steeds groter wordende wintervoorraad ingevroren groenten wordt het namelijk steeds uitdagender om te onthouden wat in welk bakje zat.

Ondertussen staat er ook continue een voorraadje verse boontjes in de koelkast. Zodat we niet alleen komende winter maar ook nu elk moment van verse haricots verts kunnen genieten! De welvaart van de zomer houdt nog even aan…