De uienvlecht, hier nog in het lege houthok. Inmiddels is het houthok gevuld en hangen de uien nog maar net droog...

Uien vlechten: hoe?


De uien liggen al een tijdje te drogen. Het loof is bruin en droog genoeg om gevlochten te worden. Het liefst vroeg in de ochtend want door de dauw is het loof dan net een klein beetje vochtig. Dat voorkomt dat het loof afbreekt tijdens het vlechten.

  • Bind drie uien bij elkaar met een stevig touw. Het touw moet twee keer zo lang zijn als de vlecht ongeveer gaat worden. Als je niet precies weet hoe lang de vlecht wordt met jouw hoeveelheid uien, kan je beter een te lang dan een te kort touw nemen. Maak een dubbele knoop en leg de drie stukjes loof uit elkaar.
  • Begin met  vlechten met de drie stukjes loof. Elke keer als je een van de drie strengen loof over elkaar legt, voeg je een ui toe (zie filmpje). Blijf steeds ook het touw meevlechten voor de stevigheid. Twee van de drie strengen loof waaruit de vlecht bestaat, hebben dus ook een touw ter versteviging.
  • Ga zo door tot de uien op zijn. Bind het touw aan het einde stevig om de vlecht heen zodat de vlecht niet uit elkaar valt aan het uiteinde. Bind de uiteinden van het touw samen tot een lus zodat de vlecht opgehangen kan worden.
  • Hang de vlecht op een droog en koel plekje. De komende weken tot maanden kan je steeds een ui uit de vlecht knippen zodra je er een nodig hebt in de keuken!

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.