Moestuinupdate half juli


Het oogstseizoen is in volle gang: courgettes, boontjes, aardappels en ga zo maar door. Het houdt maar niet op! Elke avond uit eigen tuin eten en dan nog enorm veel groenten overhouden om in te vriezen of uit te delen…

De eerste haricots verts! Heerlijke Franse boontjes, gewoon uit eigen moestuin.

 

De boontjes zijn klaar en elke paar dagen hangt er een nieuwe portie verse boontjes klaar. Stiekem verstoppen ze zich nauwkeurig achter de takjes waar ze aan hangen. Toch lukt het om het oogstemmertje (waar oorspronkelijk yoghurt in zat) elke paar dagen te vullen met boontjes. Tot nu toe lukt het nog om ze op te eten maar binnenkort zullen de eerste boontjes de vriezer in verdwijnen.

 

 

IMG_6054

 

 

De courgetteplanten blijven maar doorgaan met courgettes produceren. Net als bij de boontjes kunnen we elke paar dagen opnieuw oogsten. Inmiddels delen we een groot deel van de courgettes uit. Een ander deel is als courgettesoep ingevroren en ondertussen eten we bijna dagelijks courgette. Geel, groen of allebei, het blijft smaken!

 

 

De uien liggen knus naast elkaar te drogen op de picknickbank. De zon en de wind zorgen ervoor dat het loof mooi opdroogt.

 

 

De eerste uien zijn geoogst: flinke dikke bollen zijn het geworden dit jaar. Vorig jaar mislukte de oogst door een schimmel, dit jaar kunnen we ons voorbereiden op een flinke hoeveelheid uiensoep of andere heerlijke gerechten zoals flammkuchen. De uien liggen nu te drogen en zullen binnenkort samen worden gebonden in een lange uienvlecht.

 

 

DSC_4700

 

Ook de aardappeloogst gaat door. De eerste ladingen liggen al thuis opgeslagen. Vooral droog en donker, dan zijn de knollen lang houdbaar. De helft van de aardappels zit nog in de grond, namelijk de Roseval en de Ratte d’Ardeche aardappeltjes. Binnenkort ook maar oogsten…

 

De eerste pluimen verschijnen in de mais. Kolven heb ik nog niet kunnen spotten.

 

 

De eerste pluimen verschijnen in de mais. Kolven heb ik nog niet kunnen spotten. Afgelopen weekend stond een groot deel van de maisplanten scheef door de storm. Met een paar bamboestokken hebben we ze weer wat steun gegeven. Hopelijk komt het goed!

 

 

 

IMG_6066

 

De storm heeft ook de gladiolen deels omgeblazen. De prachtig gele en rode bloemen die het zo naar hun zin hebben op ons zanderige grondje op de grens van de bollenstreek, hadden het zwaar tijdens de storm. De bloemen die rechtop zijn blijven staan, mochten in de moestuin blijven. De rest staat nu thuis in een vaas. Heerlijk kleurrijk en leuk om ook eens bloemen in plaats van groenten mee naar huis te nemen.

 

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

2 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.