De eerste haricots verts zijn klaar! De slanke, frisgroene Franse boontjes vervangen dit jaar de sperziebonen.

De eerste haricots verts! Heerlijke Franse boontjes, gewoon uit eigen moestuin.
De eerste haricots verts! Heerlijke Franse boontjes, gewoon uit eigen moestuin.

Eerdere jaren hadden we steeds sperzieboontjes in onze moestuin maar af en toe is het leuk om iets anders te proberen. Haricots verts dus, voor het eerst. De plantjes kwamen wonderbaarlijk snel op en deden het in de moestuin ook goed, al hadden ze het even moeilijk tijdens de koudere dagen in juni. Na een paar warme dagen kwamen ze in een groeispurt terecht en nu kunnen we om de paar dagen met een emmertje naar de tuin om de boontjes te plukken.

Bij de AH komen de haricots verts vrijwel het hele jaar uit Kenia. Niet dat we die boontjes kopen, we hebben tenslotte genoeg groenten uit eigen tuin, maar als ik yoghurt of brood ga kopen, spiek ik stiekem bij de groenten waar ze vandaan komen. Ongelooflijk dat zulke boontjes zo’n enorme reis afleggen, terwijl de planten in ons tuintje ook volhangen met haricots verts.

Niet het hele jaar natuurlijk, alleen nu en de komende paar weken. Daarna kunnen we ze nog uit de vriezer halen maar de hoeveelheid verse groenten zal over een paar maanden wel flink afnemen. In andere woorden: tijd om nu extra te genieten van al het verse groenvoer uit de tuin! Elke warme, stille zomeravond rustig de tijd nemen om de slanke boontjes te vinden tussen de grote bladeren. De boontjes lijken qua kleur en grootte onwaarschijnlijk veel op de takjes waar ze aan hangen dus elke keer is het weer goed zoeken. En als je een paar boontjes mist, zijn ze een paar dagen later plotseling bijna zo lang als kouseband. Misschien toch eens roti maken…

Maar vandaag, met stormachtig weer op komst, slaan we de tuin een dagje over. Tijd om binnen een beetje op te ruimen en schoon te maken. Want net als bij veel andere enthousiaste moestuiniers zijn regenachtige dagen bij ons zo’n beetje de enige dagen dat we toekomen aan het huishouden. Werk aan de winkel!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.