De kruiden groeien uitbundig in zowel ons achtertuintje als in de moestuin. Ook al maken we bergen kruidenboter, het gaat nooit lukken om deze hoeveelheid verse kruiden op te eten. Tijd om een portie in te vriezen!

Hele bossen peterselie kunnen we momenteel oogsten en vaak staat er wel een bosje verse peterselie op tafel. Die paar takjes staan in een glaasje water en als we wat kruiden nodig hebben, plukken we een aantal blaadjes. Na een paar dagen beginnen de verse kruiden helaas geleidelijk geel en dor te worden. Voor een paar dagen is het prima maar voor de lange termijn hebben we een andere oplossing nodig.

IMG_5925Gelukkig is de vriezer nog lang niet vol en kunnen we een flinke voorraad kruiden invriezen. Het invriezen is een werkje van niks: eerst de kruiden wassen onder de koude kraan, vervolgens de takjes en blaadjes droogdeppen met een schone theedoek of keukenpapier. De blaadjes plukken we van de takjes af en snijden we mooi fijn. In een bakje of diepvrieszakje blijven de fijngesneden kruiden maanden goed in de vriezer. De takjes gaan de composthoop op of het kippenhok in.

Niet alle kruiden vriezen we in; de rozemarijn voor de deur blijft het hele jaar rond verse geurige takjes maken. Ook de tijmplant blijft het hele jaar rond goed. Bovendien is het van rozemarijn en tijm net zo makkelijk om takjes te drogen.

Peterselie en bieslook kunnen ook gedroogd worden, bijvoorbeeld in de oven of boven de houtkachel. Zodra het herfst begint te worden en de avonden kouder en donkerder worden, zullen we de houtkachel weer regelmatig aansteken. En dan zorgen dat we, voor de eerste nachtvorst, een flinke voorraad verse kruiden oogsten om te drogen boven de kachel. Want stiekem zou het nóg leuker zijn om kruiden te bewaren zonder de vriezer nodig te hebben!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.