Courgette overvloed


Een paar dagen zijn we niet op de tuin geweest. Werk, etentjes, regen… Allemaal redenen om de tuin een paar dagen links te laten liggen. En wat een verschil is er dan opeens te zien! Van dag tot dag lijkt er soms weinig te veranderen in de moestuin maar na een paar dagen zijn de verschillen opeens immens.

De gele courgette kleurt zo leuk bij de groene plant. Bijna klaar om geoogst te worden!
De gele courgette kleurt zo leuk bij de groene plant. Bijna klaar om geoogst te worden!

Zo zijn de courgettes plotseling in hun groeispurt terecht gekomen. Een paar dagen zacht weer, een flinke plens regen en natuurlijk de heerlijk lange, lichte dagen doen de courgette planten goed. Normaal hebben we twee courgette planten in ons tuintje maar dit jaar zijn het er iets meer geworden. Met het oog op de veenmollen vraat, hebben we in het voorjaar wat meer van die mooie grote courgette zaden voorgezaaid. Totaal niet nodig, zo blijkt. De veenmollen houden blijkbaar niet van courgette en alle plantjes hebben het frisse voorjaar overleefd…

De uitdaging is dus niet om de planten groot te krijgen, dat gaat namelijk vanzelf. De courgettes zien te slijten, dát wordt lastiger. Iedereen die een moestuintje heeft, kan over een paar weken geen courgettes meer zien. Ik zal eens polshoogte gaan nemen bij collega’s en buren die geen tuintje hebben…

Een ander punt op de to-do lijst is lekkere courgette recepten opzoeken. Ook wil ik nog uitzoeken hoe courgettes het langst bewaard kunnen worden. Ik kan me herinneren dat ik ooit heb gelezen dat mensen de courgettes insmeren met olijfolie en vervolgens koel en donker bewaren. Tijd om eens uit te zoeken hoe dat precies in zijn werk gaat en hoe lang de courgettes op die manier goed blijven. Want dat er een overvloed aan courgettes aan komt, dat is wel duidelijk! Recepten en bewaartips zijn welkom!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

3 reacties

  1. ilse

    Drogen met wat zout. Heb je chips. Drogen en later verwerken in sauzen. Invriezen. … soep van koken .. heerlijk. .. recept online. Pasta van maken…. in het zoet zuur inmaken. Vullen. Roerbakken. Salades. In sauzen. .. En een paar opsturen naar mij als ze echt je neus uitkomen :p

  2. Ilse

    Graag gedaan hoor :). Heb dan wel geen grote tuin, maar weet ondertussen wel goed wat je hoe ’t beste kan bewaren.
    Hier groeien de courgettes te langzaam naar m’n zin… En de andijvie te hard… Schoot ineens door :(

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.