Doordeweeks is het elke ochtend haasten om op tijd de trein te halen maar in het weekend nemen we rustig de tijd voor het ontbijt. Vaak ontbijten we met zelfgebakken brood, al beginnen we meestal de avond ervoor al aan het deeg. Het deeg wacht geduldig in de koelkast en ’s ochtends hoeft het alleen nog maar gebakken te worden. Het huis ruikt vervolgens naar een bakkerij en het hele weekend hebben we vers brood.

 

Heerlijk versgebakken brood. Het hele huis ruikt naar bakkerij!
Heerlijk versgebakken brood. Het hele huis ruikt naar bakkerij!

Het recept deelde ik al eerder. Het kneden, wachten, kneden en weer wachten duurt even maar dan heb je ook wat! Heerlijk versgebakken brood om mee te nemen naar de tuin en daar op te eten met een beetje roomboter en versgeplukte aardbeien. Weekendgeluk…

Opvallend is dat het brood wel sneller uitdroogt en gaat schimmelen dan brood van de supermarkt of van de bakker. Ik ben benieuwd wat voor goedjes zij aan het brood toevoegen om bederf te voorkomen.

In de loop der tijd hebben we echter wel wat trucjes ontdekt om het brood langer goed te houden. Ten eerste: snij het brood pas als je het nodig hebt. Heerlijke dikke plakken worden het en al is het eerste plakje soms een beetje uitgedroogd, de volgende plakken blijven lekker vers!

IMG_5724
Zelfgebakken brood met versgeplukte aardbeien als lunch op de tuin. Weekendgeluk!

Bewaar het brood door het in een theedoek te wikkelen, zo blijft de korst lekker knapperig. Een plastic of papieren zak (evt. waar eerder brood in heeft gezeten), werkt ook prima, al verliezen broden die in plastic zijn verpakt snel hun knapperige korst.

Als het brood echt te droog is geworden om als boterham te eten, kan je er nog in een handomdraai croutons van maken. Een beetje olie, knoflook en Italiaanse kruiden in een koekenpan en de dobbelsteentjes brood in enkele minuten knapperig bakken!

Het overschot aan brood kan natuurlijk ook prima ingevroren worden, al blijkt dat in de praktijk zelden nodig te zijn. De beste tip voor versgebakken brood is namelijk: eet het gauw op. Knapperig, vers en vooral heel erg lekker! Fijn weekend!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.