Een mooie kom vol bloemschermen, klaar om tot siroop verwerkt te worden.

Vlierbloesem siroop


De vlierbloesem bloeit uitbundig! Overal zie ik de struiken ineens staan. Het hele jaar vallen ze niet op maar nu hebben de struiken opeens zulke mooie witte bloemschermen. Allemaal cadeautjes uit de natuur!

Een mooie kom vol bloemschermen, klaar om tot siroop verwerkt te worden.
Een mooie kom vol bloemschermen, klaar om tot siroop verwerkt te worden.

Afgelopen zondag nam ik een van m’n andere cadeautjes mee in m’n tas, een vlijmscherp Okatsune schaartje. Ook nam ik een plastic tas mee om onderweg een flink aantal geurige vlierbloesemschermen in te kunnen verzamelen. Tussen het hoge gras en de brandnetels door lukte het om een aantal mooie schermen af te knippen, al bleek het grootste deel toch te hoog in de struik te zitten om erbij te kunnen. Het leven van een wildplukker gaat niet over rozen…

Met ongeveer 30 mooie schermen en eenzelfde aantal beestjes in m’n plastic tas, bleef er op de weg naar huis een spoor van vlierbloesemgeur achter. De eerste stap richting siroop was thuis al die beestjes voorzichtig uit de bloemschermen schudden. De kippen waren me dankbaar, die zagen een feestmaal in het ongedierte.

In een ruime pan mengde ik vervolgens 1 liter water met 200 gram honing (uit zo’n irritant potje waarvan de helft is gekristalliseerd) en 300 gram suiker. Idioot veel zoetigheid ja. Dat is nou eenmaal zo bij siroop, ook al stond ik daar zelf ook pas bij stil toen ik voor het eerst siroop maakte. Het water, honing en suiker mengsel bracht ik aan de kook. Vervolgens haalde ik de pan van het vuur waarna ik de bloemschermen en het dunne, buitenste laagje schil van een sinaasappel toevoegde.

Het mengsel heeft een nacht staan afkoelen, is vervolgens gefilterd door een schone doek en zit inmiddels in mooie flessen. Tijd om Hugo te maken want de muntplant kan ook wel een snoeibeurt gebruiken! Nu alleen nog limoen, spa rood en prosecco zien te kweken…

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

2 reacties

  1. ilse

    Mmmmmm moet ook eens op pad. M’n siroop voorraad is erg aan het slinken. …. Weet je wat ik verrukkelijk is. Citroenmellise siroop. …. oei oei. … ;). Heb volgend mij wel een receptje online staan. … ohh vlierbessen siroop Met bramen is hier favoriet. ..

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.