Wildplukken


Afgelopen zondag ging ik een dag wildplukken met Edwin Flores van Casa Foresta. Wat een belevenis was dat! Energiek en enthousiast liet Edwin ons in een groot park zien wat eetbaar is en wat de beste plekjes zijn om op zoek te gaan naar eten uit het wild.

IMG_5564
De zwavelzwam; indrukwekkend en een beetje afschrikwekkend zwavelgeel.

Op een oude beuk troffen we deze zwavelzwam. Zijn naam dankt de paddestoel aan de zwavelachtig gele kleur. Indrukwekkend maar voor een leek zoals ik ook een tikkeltje afschrikwekkend. Ik zou het nooit in m’n hoofd halen om zo’n felgekleurde paddestoel op te eten. Eigenlijk ben ik sowieso huiverig om paddestoelen uit de natuur te plukken en op te eten. Er staat me een verhaal bij van m’n coschappen waarbij iemand bepaalde “geneeskrachtige” paddestoelen had gegeten om af te vallen. Afgevallen was  ze zeker. Als bijwerking waren ook haar beide nieren kapot gegaan; in een klap stond ze op de lijst voor niertransplantatie. Na zo’n horrorverhaal houd ik het liever bij de vertrouwde champignons uit de supermarkt.

Maargoed, Edwin vertelde dat hij deze zwammen al jaren eet en aan restaurants verkoopt. Hij is springlevend en niks suggereert dat zijn nieren op het punt staan het te begeven. Kortom, de zwam ging in dunne plakjes de pan in. Met een flinke klont boter, vast afgekeken van de professionele koks, en wat fijngesneden platte peterselie.

IMG_5565
Wat een prachtzwam! En nog eetbaar ook!

De jonge, malse varianten van deze gele zwam zijn geschikt om in boter te bakken met wat zout en peterselie. De oudere, meer vezelige zwammen zijn daar minder geschikt voor. Die kunnen beter gedroogd en vermalen worden tot poeder om vervolgens bijvoorbeeld een brioche doorheen te rollen. Een kok van Villa Augustus, die ook deelnam aan de workshop, legde bovendien nog even haarfijn uit hoe dat drogen en vermalen moet; de zwam in stukjes hakken en vervolgens uren lang in een oven op 50 graden laten uitdrogen, het liefst met de oven op een kiertje. Tenslotte de droge brokjes paddestoel in de keukenmachine tot poeder vermalen… Schijnt heerlijk te zijn! 

Kortom, mijn culinaire horizon en wildpluk-kennis zijn weer enorm verbreed. Nu de ogen goed openhouden want bij ons in het park heb ik nog nooit zo’n prachtige gele zwam gezien… En natuurlijk braaf verder studeren in een van Edwins prachtige boeken

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

5 reacties

  1. Ilse

    Ik heb een fooddroger… ook ideaal voor zulke klusjes, verbruikt minder stroom dan een oven en is er speciaal voor ontwikkelt… Heb er een pagina van op mijn blog. Ik droog vaak kruiden en appeltjes. Liefs Ilse

    1. Aletta Buurma

      Leuk! Wij hebben een zonne-droogkast geklust maar inmiddels wordt die gebruikt als voorkweek kasje… En we drogen kruiden vaak boven de houtkachel, dat gaat ook erg goed!

    2. yvon

      Net 2 liter poeder van de Boskip (alias Zwavelzwam) vermalen. Dat past echt niet in mijn voedseldroger. Wat was dit een grote zwam…. Hij groeide aan een Robinia Pseudo Acacia, De dikke harde stukken heb ik laten drogen in de oven op 60 graden en dat ging prima. Ik denk dat dit poeder heerlijk smaakt in omelet, hartige taart, soepen en stoofgerechten… ook veganistisch. De keuken ruikt nog heerlijk. Ik heb de malse , to1,5 cm dikke stukjes gebruikt in een heerlijke omelet. Samen met iets bleekselderij, ui, knoflook en wat gele paprika. Zout peper en wat rode perpertjes. MMMMMMMM! De structuur en smaak bleken echt op kipfilet te lijken. Volgens informatie op internet kun je jonge schelpen ook als gemarineerde schnitzel bakken in roomboter…..
      Daarnaast heb ik 3 pakketjes in de diepvries gedaan. Zonder voorbewerking, dus rauw… alleen de poep van pissebedden en miljoenpoten verwijderd met een borsteltje (met iets water vochtig gemaakt) Daar kleuren de zwammen ook heel mooi oranje van op!
      Op aanraden heb ik eerst een kleine hoeveelheid genuttigd. Dit om mogelijke allergische reacties op stoffen in de zwammen vast te kunnen stellen… Gewoon iets gemarineerd op een grillplaatje.
      Deze zwam is het hele jaar door te vinden….soms op dode bomen maar meestal op “tanende” Wilgen, Acacia’s, Populieren of andere loofbomen. Als ze op Taxus groeien kun je er beter af blijven. De taxol uit deze boom komt ook in de zwam en maakt hem giftig.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.