Schattig waren ze wel, onze kleine aardbeienplantjes. Inmiddels zijn het grote, volwassen planten geworden.

Zelfvoorzienend?


De boontjes staan inmiddels in de vollegrond, de eerste aardbeien verschijnen aan onze kleine plantjes, de aalbessen worden met de dag groter en de kolen groeien eindelijk als kool. Het onkruid is redelijk onder controle en eindelijk is er ruim tijd om eens lekker op de picknickbank te gaan zitten en te genieten van de tuin.

Nog net geen fruit uit eigen tuin voor ons. Bijna!
Nog net geen fruit uit eigen tuin voor ons. Bijna!

Zittend op de bank, denk ik aan hoeveel we nu uit de tuin eten en wat we nog bij de supermarkt halen. In andere woorden, hoe zelfvoorzienend we beginnen te worden wat voedsel betreft. En als ik eerlijk moet zijn, valt dat nog vies tegen. Qua groenvoer redden we het aardig maar de aardappels zijn voorlopig echt nog niet klaar. Tarwe hebben we niet op ons tuintje en rijst al helemaal niet. Wat een werk zou dat zijn, om ook nog je eigen tarwe te telen, de korrels te vermalen tot meel en dan zelf pasta of brood te maken.

Het doet me denken aan de tostifabriek, een initiatief waarbij een groepje Amsterdamse enthousiastelingen from scratch tosti’s maakte. Een jaar lang hielden ze koeien voor de melk en maakten van die melk hun eigen kaas. Ze hadden een paar varkens om tegen het einde van het project voldoende ham te hebben. Tenslotte onderhielden ze een stukje land met tarwe om meel en dus brood te kunnen maken. En dat allemaal om zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als tosti’s te kunnen maken. Het ironische of misschien zelfs paradoxale is dat juist tosti’s bekend staan als goedkoop snackvoer, ideaal om midden in de nacht gedachteloos weg te werken na een avondje uit.

Onze enige wildplukervaring: asperges en postelein uit de duinen.
Onze enige wildplukervaring: asperges en postelein uit de duinen.

Een tosti van eigen teelt blijft voor ons een toekomstdroom. Hoe anders is het voor Edwin Florès. Als wildplukker plukt hij zijn eigen avondeten bij elkaar in de natuur. Ook heeft hij een grote moestuin vol prachtige groenten om uit te eten. Als hobbyboer houdt hij bovendien o.a. varkens, konijnen en kippen en voorziet zichzelf op die manier van vlees. Wat een voorbeeld! Volgend weekend ga ik een dag met hem mee wildplukken. Zó leuk en een goede afsluiter van mijn paar maanden vrij tussen afstuderen en werken. Ben enorm benieuwd naar wat ik allemaal van hem kan leren, verslag volgt na de workshop!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.