‘Vorig jaar heb ik een pompoen op de tuin gehad. Nou ik eet het spul niet hoor maar voor de sier staat het wel leuk.’ Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Zo’n boer is opa inderdaad. Maar zelf kan ik niet wachten tot de pompoenen en courgettes klaar zijn om de pan of de oven in te gaan!

De  courgettes in hun eerste kleine krantenbakjes.
De courgettes in hun eerste kleine krantenbakjes.

Net als tuinbonen, zijn courgettes en pompoenen niet moeilijk te kweken. Voorgezaaid in bakjes komen ze vlot op. Per bakje verstop ik 1 zaadje onder een laagje potgrond van ongeveer 1 cm. Als de grond goed vochtig is, komen de plantjes heel snel op. Ze zijn vanaf het begin al indrukwekkend groot en groeien al gauw hun voorzaaibakjes uit. Als de worteltjes uit de onderkant van het bakje beginnen te groeien, wordt het hoog tijd om de plantjes naar een grotere pot te verhuizen.

Ik ben soms geneigd om de snelgroeiende plantjes maar naar de tuin te brengen met het idee dat ze daar lekker de ruimte hebben. Het heeft zelden goed uitgepakt. Ook al zijn de dagen in april soms heerlijk warm en zonnig, de nachten kunnen verraderlijk koud zijn. Een keer nachtvorst en het voorzaaien van de plantjes is voor niks geweest. Geduld is een schone zaak, ook op de moestuin!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.