Een paar dagen geleden hebben we de eerste krop sla geoogst en gisteravond was nummer twee aan de beurt. Een prachtkrop die de basis wordt van de volgende salade! Oei oei wat een heerlijke tijd is dit toch! Eindelijk gaat het tuinieren hand in hand met koken en eten. Elke keer een culinaire beloning voor al het harde werken!
Waarschijnlijk kunnen we over een tijdje geen sla meer zien maar dat is een probleem voor later. Tegen die tijd zijn de tuinboontjes waarschijnlijk klaar om gegeten te worden en kunnen ook de peultjes worden geplukt. Variatie genoeg de komende maanden!
Een beginnend moestuinier vroeg laatst: ‘Hoe oogst je zo’n krop eigenlijk?’ Poeh, hoe leg je dat uit? Gewoon afsnijden bij het stammetje is een mogelijkheid maar ik heb zelden een mes op zak. Ik pak de krop meestal met twee handen vast, zoals je een voetbal met twee handen vastpakt, en draai de krop dan rond z’n as tot ie van het “stammetje” afbreekt. Fluitje van een cent.
De wortel kan direct op de composthoop maar liever laat ik ‘m gewoon nog een tijdje in de grond zitten. Ik hoop stiekem dat de veenmollen (en ander ongedierte) zich eerst op deze slaresten storten en daarna pas de niet geoogste kroppen gaan plagen… IJdele hoop vrees ik maar voorlopig hebben we gelukkig meer sla dan we met z’n tweeën kunnen opeten!