De tijd van oogsten is nu echt begonnen. Niet alleen het avondeten komt elke avond uit eigen tuin, ook de wintervoorraad begint langzaam vorm te krijgen.
De kruiden staan knus om hun naambordjes heen. Ik kan haast niet geloven dat dat bordje überhaupt ooit nodig is geweest. Maar een paar maanden geleden waren deze groene plantjes echt alleen nog maar kleine zaadjes. Inmiddels weten we niet beter dan dat we elke dag verse kruiden kunnen oogsten. Een deel verdwijnt binnenkort de vriezer in voor in de wintermaanden.
De courgette oogst is ook overweldigend. Begin dit jaar kochten we een zakje gemengd zaad. Er bleken drie soorten courgettes in te zitten: allemaal langwerpige varianten van verschillende kleuren. De smaken zijn ongeveer hetzelfde maar de verschillende kleurtjes maken elke zomerse salade tot een kleurrijk geheel. Genieten!
Ook oogsten we wekelijks een emmertje aardappels zodat de salades wat extra vulling krijgen. Bij ons allebei begint de kleding namelijk wat losser te zitten… De kilo’s vliegen eraf door het eten van ons eigen groenvoer én het werken in de tuin.
Het toetje van deze tijd van het jaar: romige Griekse yoghurt met bessen uit eigen tuin. Het is even een werkje, dat plukken, schoonmaken en rissen maar dan heb je ook wat. De bessen smaken net zo intens als ze eruit zien.
Ook de tuinbonen komen inmiddels in flinke ladingen uit de tuin. Net als bij de bessen is het even een werkje om de bonen uit hun peul te krijgen maar de smaak maakt een hoop goed. Nog even geduld en dan zijn ook de rode tuinbonen klaar om opgegeten te worden.
Op de bramen moeten we nog even wachten. Wel hangt de struik vol met honderden bramen in spé. De struiken stonden er al toen we de tuin overnamen dus de smaak is nog een verrassing. Spannend!
Ook de suikermais is goed op weg. Nog geen bloemen en kolven maar dat gaat vast niet lang meer duren. Zo nu en dan een buitje regen, een portie zon en een flinke dosis warmte… dan komt het vast goed met de mais!