Ze lachten me al weken toe, de blozende appeltjes aan de boom van onze achterburen. De takken gingen letterlijk steeds meer gebogen onder het gewicht van de vele appels. Op een gegeven moment hingen ze op het schuurdak. Het schuurdak van de buren om precies te zijn, dat grenst aan ons kleine achtertuintje.

Nu wonen we hier in Haarlem met nogal wat mensen op een kluitje: de tuin achter ons is de gezamenlijke binnentuin van een stuk of 6 huishoudens. Dus wie de precieze eigenaar van de boom is? Joost mag het weten.

Appeltjes redden of stelen?

Al dagen keek ik elke ochtend naar buiten vanuit onze slaapkamer op de eerste etage: zou iemand de appels vandaag gaan oogsten? Ze lagen na een hoosbui collectief in een flinke laag water, zonde! De eerste appels begonnen te rotten en ik nam me voor: als ze zaterdag nog niet geplukt zijn, zijn de appels die los op het schuurdak liggen voor ons.

Zo geschiedde: met een trappetje en een bezem in de aanslag haalden we de losse appels van het dak. Een groot deel schimmelde al maar er zaten genoeg prachtige, intacte appels tussen. En dat kwam goed uit: we moesten zaterdagochtend taarten bakken voor de verjaardagen van Sander en Annelinde.

Verjaardagstaarten maken

Een appelkruimeltaart is het geworden met daarnaast een monchoutaart versierd met onze eigen ingemaakte kersen. De overgebleven appeltjes verwerkten we tot appelmoes, zie de vlog van deze week. Het smaakte voortreffelijk. In sommige gevallen gedijt gestolen goed wel degelijk…

Wildpluktip

Het herinnerde me aan het bestaan van de wildplukwijzer, een website waarop je kan zien waar in jouw buurt gratis fruit, noten en ander spul te plukken is. Vooral bramen zijn er in deze tijd in overvloed dus mocht je geen bramen in je tuin hebben dan is een bezoekje aan de site zeker de moeite waard!

Bramen in overvloed

In onze moestuin hebben we voldoende bramen te plukken. De eerste lichting verwerkten we deze week tot jam. Heb jij nog een briljant bramenrecept? Zo ja, zou je dat met me willen delen? Ik zou het erg waarderen want we hebben nogal wat bramen te verwerken!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.