Onze moestuin is gedurende de afgelopen weken tot een soort jungle getransformeerd. Een jungle van groenten met daartussen veel te veel onkruid. Ik neem me elke keer weer voor om het onkruid aan te gaan pakken maar het oogsten, koken en smullen is zoveel leuker. Zeker met kids schiet het onkruid wieden niet op en het oogsten des te meer. Annelinde staat al met de spitvork klaar voor ik goed en wel mijn fiets heb neergezet. In de vlog van deze week laat ik je zien hoe de moestuin erbij staat.

We hebben deze week een hele pastasaus bij elkaar geoogst. Nou ja, de groenten dan. Een prachtige bleekselderij, drie indrukwekkende preiplanten, twee uien, een gele courgette en een paar wortels van eigen kweek namen we mee naar huis. Mijn overbeladen oude omafiets piepte en kraakte: de mand vol groenten voorop woog als dieplood en 15 kilo kind achterop hielp zeker niet mee.

De pastasaus werd aangevuld met een aantal ingrediënten die ik nu nog niet uit eigen tuin kan halen: tomatensaus, wat gehakt, spekjes en een scheut rode wijn en balsamicoazijn. Van emmers vol tomaten en biologisch vlees kunnen we onszelf helaas nog niet voorzien. Er moet wat te dromen overblijven!

Als moestuinier weet je waarschijnlijk dat er in deze periode echter niet zoveel tijd is om te dromen. Het is een tijd van doen, dromen kan de hele winter nog. De bramen zijn bijna rijp, de eerste appels kunnen geoogst worden, we moeten de jaarvoorraad sperzieboontjes gaan invriezen en talloze andere groenten conserveren en bewaren.

Onze uienoogst is inmiddels binnen en hangt klaar voor de wintermaanden. Het loof was afgelopen week namelijk droog genoeg om te kunnen vlechten. Twee decoratieve uienvlechten maakte ik, zie de onderstaande vlog van deze week. Praktisch is zo’n vlecht ook: zodra je een ui nodig hebt, knip je er eenvoudig een uit de vlecht.

Zo begint het einde van het moestuinseizoen stiekem al een beetje te naderen. De dagen worden merkbaar korter, de wintervoorraad steeds groter. Wat vliegen de zomermaanden toch voorbij, denk ik een tikkeltje melancholisch…

Voor het zover is, vieren we dit weekend eerst feest. Annelinde werd gisteren 3, Sander vandaag 35. Kortom, het wordt hoog tijd dat ik in de keuken aan de slag ga om een feestmaal voor te bereiden. Ik wens je een goed en gezellig weekend!

Hartelijke groet,

Aletta

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

2 reacties

  1. Elsa de Geus

    Goedemorgen, leuk verhaal weer…vries je de pastasaus in????
    Ik maak mijn pastasaus ook met alles uit de tuin, lavas, selderij courgette paprika en tomaat en ui en knoflook, natuurlijk….ik doe het daarna in potten en weck het…dan blijft t wel een paar jaar goed…met vlees er bij kan je t niet wecken….dan moet je t invriezen..als ik pasta maak rul ik eerst wat gehakt, en doe dan de potinhoud er bij…lekker…en dat onkruid…ach…vlinders en insecten zijn er blij mee….wort t niet tijd voor een fietskarretje achter de fiets?voor deze giga oogsten????fijn weekend..en groetjes

    1. Aletta

      Ha Elsa! Dankjewel voor je reactie! We vriezen de saus inderdaad in maar meestal niet zo lang, het is op sommige avonden nou eenmaal nogal verleidelijk om naar zo’n zelfgekweekte kant-en-klaar maaltijd te grijpen… Wat een goed idee om de groenten te wecken en het vlees pas toe te voegen op het moment dat je pasta wilt gaan eten, ik zet het idee meteen op m’n moestuin-bucketlist! Je hebt inderdaad helemaal gelijk dat ons oogstmandje te klein begint te worden, we overwegen een bakfiets… to be continued ;) Fijn weekend en hartelijke groet terug!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.