Op vakantie middenin de zomer: de gemiddelde Nederlander kan niet wachten om te vertrekken maar fanatieke moestuiniers zijn toch net een beetje anders, denk ik. Ik vind het namelijk nog niet zo makkelijk om onze moestuin achter te laten, wetende dat er elke dag courgettes klaar zijn, de sla doorschiet als we haar niet oogsten en de eerste sperzieboontjes misschien al wel te groot zijn op het moment dat we weer thuiskomen.

Oplossingen om toch weg te kunnen

Gelukkig heb ik daar twee oplossingen op bedacht. De eerste oplossing is dat we een paar keer kort op vakantie gaan in plaats van één keer lang. De tweede oplossing is dat we vrienden met groene vingers uitnodigen om op ons huis en onze moestuin te passen.

Laura, een vriendin die ik al ken vanaf de eerste klas van de middelbare school, en haar vriend Mario kwamen afgelopen week een midweekje naar Haarlem terwijl wij gingen kamperen in de enorme, paradijselijke tuin van mijn oom en tante in de Noordoostpolder.

Tuin of landgoed?

Het woord tuin dekt de lading eigenlijk niet, ik zou het haast een landgoed noemen. Er is een boomgaard met mooie, oude hoogstam appelbomen waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Een groot grasveld om te voetballen. Een kas waarin tomaten, komkommers, aubergines en wat niet meer in overvloed groeien. Knusse hoekjes en prachtige bloemenborders maar vooral een idyllisch en beschut gelegen veldje waarop de coolste, retro, jaren-70 caravan met oranje-bruin geblokte bekleding staat.

Een caravan die never nooit meer door de APK zou komen maar die zich perfect leent voor kampeerweekendjes. De caravan waarin mijn neefje gaat tukken als hij diep in de nacht thuiskomt van een schuurfeest. Waar de krielkippen met hun kuikentjes omheen scharrelen om de kruimeltjes van het ontbijt op te ruimen. Waar je tot laat in de avond onder de luifel kan genieten van krekel- en vogelconcerten. Wat een genot om daar een paar dagen te logeren!

Aan de arbeid!

Maar voor vertrek moest er nog even hard gewerkt worden. De keerzijde van onze huis-en-tuin-oppas-oplossing is namelijk dat niet alleen de moestuin maar ook het huis vakantieklaar moet worden achtergelaten. Werk aan de winkel!

Maar voor nu natuurlijk eerst nog de wekelijkse vlog waarin we oogsten, kokkerellen en deze week ook de BBQ aansteken. Een vleesfestijn? Nee, groenten blijven de hoofdrol spelen. Want wat we in overvloed hebben, zal gegeten worden. Van eigen kweek, biologisch en uit het seizoen. Goed voor ons en goed voor de wereld. Een maal om blij van te worden!

Kijk je weer mee?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.