Voor het eerst vallen er weer “gaten” in de moestuin: plekken die leeg zijn en klaar om gevuld te worden met een tweede ronde groenten. De tuinbonen heb ik opgeruimd net als de peultjes en de doperwten. De uien zijn inmiddels geoogst en ook zijn er steeds meer lege stukjes grond waar eerst sla- en andijviekroppen stonden. Ik zaai en plant meteen weer wat nieuwe dingen want onbedekte grond kan het beste gauw gevuld worden in deze tijd van het jaar. Anders doet het onkruid het voor je…

De moestuin wordt leger, de voorraadkast voller…

Terwijl de moestuin ineens tijdelijk een stuk leger is, wordt de voorraadkast steeds voller. Het kleinfruit is voor een groot deel verwerkt tot jam, gelei, confiture en saus en de planken van onze voorraadkast hebben het er maar zwaar mee. Tientallen overvolle potten staan geduldig te wachten om later in het jaar verwerkt te worden tot de verrukkelijkste toetjes, taarten en koeken.

Wat heerlijk om een korte adempauze te hebben wat betreft fruit inmaken. De laatste grote fruitoogst, de bramen, verwacht ik pas in de loop van augustus. Ondertussen nemen we regelmatig een voorproefje van al het ingemaakte zomerfruit: door de yoghurt, als warme saus over vanille-ijs en afgelopen zondag als kleurrijke versiering van een zelfgemaakte monchoutaart.

In de vlog van deze week zie je hoe onze Annelinde de taartpunten versierde. Esthetisch misschien niet het meest aantrekkelijke taartje door de nog in ontwikkeling zijnde vaardigheden van onze peuter-patissier maar wat een smaak! Daar kan geen vlaaivulling van de grootgrutter tegenop.

Ook kersenjam maken? 

Heb je zelf geen kersenboom maar wil je wel graag zelf kersenjam of vlaaivulling maken? Toen ik vorige week bij mijn opa op bezoek was, zag ik bij het lokale fruitbedrijf een kist “jamkersen” van 5 kilo voor 5 euro. Bij navraag bleken het zure kersen te zijn, niet zo lekker om zo te eten maar perfect voor het maken van jam. Mijn neefje wist te vertellen dat deze kersen waarschijnlijk van “bestuifbomen” afkomstig zijn: bomen van een ander ras die enkel her en der in de boomgaard staan om de rest van de bomen te bestuiven. Goede kans dus dat een kersenkweker bij jou in de buurt je ook van goedkope jamkersen kan voorzien!

Naast onze oogst van kleinfruit, komen we haast om in de andijvie, sla en tuinbonen. In de onderstaande vlog laat ik zien welk deel van de oogst we conserveren en bewaren en welk deel we meteen opsmikkelen! Laat je me weten wat je van de vlog vond? Vind ik erg leuk om te horen!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.