Alweer een week geleden vond het moestuindiner plaats: het werd een ontspannen avond vol verhalen, gezelligheid én lekker eten uit de moestuin. Na een flinke oogst- en kooksessie was ik aan het einde van de avond moe maar vooral trots en voldaan. Mijn eerste cateringervaring is een feit en wat geeft dat een hoop energie!

Zoveel energie dat ik er nu al naar uitkijk om een volgende moestuinlunch, diner of high tea te organiseren in onze woonkeuken of achtertuin. Dat vraagt echter om meer voorbereidingen dan oogsten en koken. Onze achtertuin ziet er niet uit en het is hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Ideaal is de timing niet om ook in de achtertuin aan de slag te gaan: alles in de moestuin groeit ontzettend hard, inclusief het onkruid. Elke dag kunnen we sla, andijvie, aardappels, tuinbonen en wat niet meer gaan oogsten. Om nog maar niet te beginnen over het kleinfruit: heb ik de kersen net allemaal verwerkt, zijn de kruisbessen plotseling klaar. Ik krijg de oogst nauwelijks mee op de fiets…

Levendige ruilhandel

De overvloed aan oogst leidt tot een levendige ruilhandel op onze tuinvereniging. Gisterochtend nog ruilde ik een krop andijvie voor een yoghurtemmertje met loganberries (een kruising van braam en framboos). Zo’n ruil gaat vaak gepaard met een recept of een aanbeveling hoe de oogst te verwerken: “kook de loganbessen heel eventjes in met een klein schepje suiker en serveer het warm bij vanille-ijs”, was het advies van mijn mede-tuinier. Zo gezegd, zo gedaan.

Maal met een verhaal

Zo wordt elke maaltijd een maal met een verhaal. Zijn we ons elke maaltijd bewust van de rijkdom die moeder natuur ons geeft in deze tijd van het jaar. Van de oorsprong van ons voedsel, de tijd en energie die erin is gaan zitten om het te zaaien, planten, oogsten en bereiden.

Want laten we eerlijk zijn: er gaat best veel werk zitten in een krop andijvie of sla schoonmaken. Zeker na een flinke regenbui met opspattende modder. Dat is een ander verhaal dan een voorgesneden zakje uit de supermarkt. Des te beter smaakt het eindresultaat…

Waar blijft de tijd?

De dagen vliegen voorbij met tuinieren, potjes schoonmaken, fruit inmaken en groenten invriezen. Je zou haast vergeten dat er ook nog van alles geplant en gezaaid kan worden om ook later in het jaar nog volop te kunnen oogsten. Cursisten van de moestuincursus zien in het cursusoverzicht welke groenten nu gezaaid en/of geplant kunnen worden!

Goed, ik ga gauw weer de tuin in, er is genoeg te doen! Een heerlijk weekend gewenst!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.