In de vlog van deze week laat ik je onder andere zien hoe onze uien erbij staan. Uien zijn op dit moment een actueel onderwerp onder moestuiniers, als ik de bezoekersstatistieken van Youtube en moestuincursus.nl moet geloven.

Jaren geleden maakte ik al eens een kort filmpje over uien vlechten: onze manier om de uienoogst droog onder een afdakje te bewaren. Dat is namelijk wat uien nodig hebben om maandenlang goed te blijven: een droog plekje. De temperatuur doet er een stuk minder toe bij het bewaren van uien. Zo’n fraaie lange uienvlecht is, kortom, een prima manier om de uien te bewaren.

Nu zijn onze uien nog niet klaar om geoogst te worden: het loof is mooi groen en denkt er nog niet over om te strijken (moestuintaal voor omvallen), laat staan te verdorren. Bij de andere tuiniers op onze tuinvereniging zie ik vergelijkbare uien die graag nog even de tijd krijgen om verder te groeien.

Nu al oogsten?! 

Interessant genoeg laten de Youtube statistieken zien dat het oude filmpje over uien vlechten veel wordt bekeken. Ook op moestuincursus.nl zie ik in het statistiekenoverzicht dat er veel wordt gelezen over “wanneer uien oogsten”. Het doet me realiseren dat veel tuiniers al bezig zijn met de vraag of ze hun uien kunnen oogsten en zo ja, hoe ze die oogst dan kunnen bewaren.

Het laat maar weer eens zien dat veel tuiniers (terecht!) gretig zijn om te oogsten. Logisch, na al die maanden investeren. Maar wat ik vaak zie gebeuren is dat vooral beginnende tuiniers te vroeg oogsten waardoor ze niet het optimale uit hun tuin halen én de oogst soms zelfs minder lang houdbaar wordt. Zo ben je een dief van eigen oogst!

Aanwijzingen van moeder natuur

Bij moestuinieren hoort ook het (her)kennen van de aanwijzingen van moeder natuur dat een groente oogstklaar is.

Bij de uien is het belangrijk om op het loof te letten. De grootte van de ui is geen indicator, in tegenstelling tot wat veel beginnende tuiniers denken. Nee, het loof vertelt je of het oogsttijd is.

Als je nu al een uitje wilt oogsten om in een moestuinmaaltijd te verwerken, wil ik je alleen maar aanmoedigen. Proef ‘m bewust en geniet intens, dit is de beloning voor je harde werk! Wil je daarentegen uien gaan oogsten om te bewaren dan raad ik je aan om het loof in de gaten te houden. Eerst zal het namelijk omvallen en daarna verdorren. Pas als het loof grotendeels verdord is, zullen de uien niet meer verder groeien. Oogst je uien dus pas als het loof tenminste voor de helft verdord is.

En de andere groenten? 

Andere groenten die je langer kunt bewaren door op het juiste moment te oogsten zijn bijvoorbeeld aardappels en pompoenen. In de oogstlessen leer je als cursist van de moestuincursus precies wat de aanwijzingen zijn dat een groente oogstklaar is. Zo haal je het meeste uit je moestuin!

Oogst uit de achtertuin

Ondertussen zijn bij ons de oesterzwammen én de kersen klaar. De oesterzwammen verwerkte ik deze week in een verrukkelijke omelet. De kersen zijn helaas niet zoet: het zijn morellen en ze zijn mij te zuur om zo op te eten. Kortom, ik ga ze inmaken. Kijk je mee?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. anjakwajong_at_hotmail.com

    Mijn uien begonnen te bloeien, dus toen heb ik ze zelf maar verbogen, waardoor de bloei stopte en nu sterft het loof ook heel langzaam af. De helft heb ik er nu uitgehaald en de andere helft nog even laten zitten.
    Maar ik ben ook wel bang dat ze gaan rotten als er zoveel regen valt.
    Bij mij begon de knoflook ook heel snel te bloeien, die heb ik er toen meteen uitgehaald. Mvg Anja

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.