Alles wat je tot nu toe in de moestuin hebt gedaan, was voor spek en bonen.

Nou ja, dat is wel een beetje overtrokken. Laat het me preciezer formuleren: als je nú begint met je moestuin aanleggen, bereik je gedurende het moestuinseizoen waarschijnlijk nog ongeveer hetzelfde als iemand die in januari al begonnen is. Met wat kleine trucjes en een arbeidsintensieve start, zal ik er eerlijk bij zeggen. De boodschap is: je bent zeker niet te laat als je nu nog wilt beginnen met je moestuin aanleggen.

Bij ons zitten de eerste zaadjes in de grond en ook zijn de eerste plantjes geplant maar als ik eerlijk moet zijn: zoveel zijn ze nog niet gegroeid. Er is wat opgekomen maar om nou te zeggen dat het hard gaat? Nee. Je ziet zelfs dat de plantjes een beetje geel verkleurd zijn door de kou: ze zijn bij lage temperaturen niet in staat om fosfaat uit de bodem op te nemen en dat maakt dat de blaadjes een wat gele teint krijgen.

Want ja, het is de afgelopen twee weken over het algemeen fris geweest en dat maakt dat jonge plantjes niet alleen kunnen verkleuren maar ook traag groeien. Ze blijven wachten tot het lekker zacht lenteweer wordt en als ik het weerbericht moet geloven, is dat precies wat we de komende week kunnen verwachten.

De groeispurt

Kortom, nu gaat het gebeuren: de boel gaat groeien! Ineens zul je zien dat al die miezerige plantjes een groeispurt gaan doormaken. Hun kopjes naar de zon richten en gáán. Je ziet de nieuwe frisgroene blaadjes haast verschijnen. De moestuin gaat de komende weken een metamorfose doormaken en wat voor een! De tuin kleurt groen, de aarde wordt steeds meer bedekt en elke dag komt de oogst van allerlei groenten dichterbij.

Lange moestuinavonden

Anticiperend op heerlijk lange en warme tuinavonden, hebben we onze wankele oude picknicktafel in verband met instortingsgevaar vervangen door een nieuw exemplaar. Zodat we goed zijn voorbereid op een heel moestuinseizoen in en uit eigen moestuin eten. In onze gereedschapskist hebben we namelijk een gasfles en een kookstelletje staan.

Het maakt het mogelijk om elke zonnige en warme avond in de moestuin te eten. Salades, soepjes, pasta’s en dat allemaal met vers geoogste, biologische groenten van eigen kweek. Ik kan niet wachten tot het zover is! Op zulke tuinavonden ben ik zo dankbaar dat we onze kindjes kunnen leren waar eten vandaan komt en hoe je het zelf kunt kweken.

Dat ze leren hoe het is om met de seizoenen mee te eten. Het verschil te proeven tussen eigen kweek en uit de supermarkt. Dat we buiten in beweging zijn in plaats van dat we naar de sportschool moeten. Je hoort het: het liefst ben ik de hele zomer in de moestuin, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

De afgelopen week was het helaas nog niet zo ver: onze kleine Josephine vindt frisse dagen en stevige wind maar niks. Die is liever lekker warm thuis, bij voorkeur knus in de draagdoek. Vandaar dat we ons hebben beziggehouden met “thuis-tuinieren” en zoetigheid bakken. Dat laatste met zelfgemaakte jam van bramen uit eigen moestuin. Je kunt meekijken in dit filmpje!

IJsheiligen

Nog niet iedereen mag mee naar de tuin. Thuis staan de warmteminnende planten nog even geduldig te wachten om uitgeplant te worden. Het is bijna IJsheiligen en hoewel ik soms best een beetje makkelijk ben in de moestuin, ben ik streng wat betreft de IJsheiligengrens. Door schade en schande geleerd overigens, ik kan me meerdere keren herinneren dat onze courgetteplantjes zijn gesneuveld door ze te vroeg uit te planten.

Deelnemers aan de moestuincursus zien in het cursusoverzicht wat er al wél in de moestuin gedaan kan worden.

Nieuwsbrief

IJsheiligen is niet de enige grens die nadert. Ook zijn er inmiddels bijna 1000 tuiniers die de moestuincursus nieuwsbrief wekelijks ontvangen. Terwijl de lijst geleidelijk groeide, dacht ik steeds: wow, hoe zou het zijn als er 1000 mensen op zouden staan? En ineens is het dan bijna zo ver. En weet je wat, het voelt niet eens heel anders dan toen er 100 of zelfs maar 10 mensen op de mailinglist stonden.

Want soms voelt het alsof de mail naar nummers gaat in plaats van naar mensen. Omdat ik eigenlijk alleen maar van jou weet dat je iets met moestuinieren hebt. Ik hoop dat je, net als ik, houdt van biologische groenten van eigen kweek. Dat je een enthousiast buitenmens bent. Dat je de wereld een beetje mooier wil maken door lokaal, biologisch en volgens de seizoenen te eten.

Ik zou het heel inspirerend vinden om van jou te horen waarom jij tuiniert. Wat maakt dat jij dit jaar weer vol goede moed gaat zaaien en planten. Je mooiste of grappigste moestuinverhaal te horen. Of je tuin groot of klein is en met wie je het liefste tuiniert. Naar welke oogst je het meeste uitkijkt. Zou je dat met me willen delen?

Spread the word!

En als ik dan nog iets mag vragen: zou je deze blog door willen sturen aan vrienden, familieleden, collega’s en/of buren waarvan je denkt dat ze ‘m ook graag zouden willen lezen? Via deze link kunnen ze zich namelijk sinds kort inschrijven voor de nieuwsbrief.

Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Hoe meer het moestuinvirus zich verspreidt, hoe meer we met z’n allen biologisch en van eigen kweek kunnen eten. Smaakvol, vers, gezond en lokaal. Goed voor ons en goed voor de wereld om ons heen. Want dat is waar moestuinieren wat mij betreft om draait…

Een heel fijn weekend gewenst met hopelijk een zonnige moederdag in de moestuin!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

1 reactie

  1. Mevrouw de Vries

    Wat een gezellige website is dit, met goeie tips. Daar kan ik wat mee. Bij mij staan er rode uien, wortels en aardappels in de dit jaar aangelegde “moestuin”. Als proef aangelegd om te kijken of het bevalt. Uit mijn grasveld thuis gewoon 4 vakken van 1,20×1,20 van gras ontdaan en gaan met die banaan. De sperziebonen zijn nog niet zo aangeslagen, de meloen moet nog uitgeplant worden. Ik had al een beste tuin voor een hoekhuis, bloementuin, maar nu is daar dan ook een moestuintje bijgekomen. Fruitbomen heb ik ook, perzik, pruimen, vijg en appel. Wat een geluk zo’n tuin😌

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.