Het wordt langzaam maar zeker groeizaam weer: redelijk zachte dagen met frequente regenbuitjes. Vocht en (geleidelijk) stijgende temperaturen, de perfecte omstandigheden voor zaden om te ontkiemen. Niet alleen voor groentezaden helaas, ook het onkruid komt enthousiast op. En dat betekent werk aan de winkel.

Onkruid wieden veel werk?

Ik vind het altijd interessant om te zien dat sommige tuiniers een eeuwigheid bezig zijn met wieden en toch een tuin vol onkruid hebben, terwijl anderen ogenschijnlijk moeiteloos en met minimale tijdsinvestering hun tuin vrij van onkruid houden.

De oorzaak? Ik denk een verschil in kennis over hoe onkruid groeit en zich verspreidt. Hier ga ik uitgebreid op in tijdens de les Onkruid wieden maar in deze mail alvast een klein voorproefje.

Soorten onkruid

Onkruid, dat is globaal in te delen in zaadonkruid en wortelonkruid. Het verschil? De manier waarop het onkruid zich verspreidt. Zaadonkruid verspreidt zich door uit te zaaien. Wortelonkruid verspreidt zich middels een (uitgebreid) ondergronds wortelnetwerk. Er is nog een verder onderscheid mogelijk maar de essentie is dat zaadonkruid en wortelonkruid een andere ideale aanpak kennen.

Pak ze op hun meest kwetsbare moment!

De truc van de verschillende soorten onkruid uitroeien? De onkruidplantjes aanpakken op hun meest kwetsbare moment. En die aanpak is voor zaadonkruid anders dan voor wortelonkruid.

Zaadonkruid is het makkelijkst uit te roeien als de plantjes net zijn opgekomen. Zolang de plantjes klein zijn, zijn ze kwetsbaar. Dit is het moment om ze genadeloos aan te pakken. De mini-plantjes hebben namelijk nog maar één lange, dunne wortel waar ze van afhankelijk zijn. Schoffel ze om en ze hebben niks meer aan hun ene lange wortel. Zeker met droog en zonnig weer zal de eenzame wortel enorm snel uitdrogen en is het gauw gedaan met het plantje.

Wacht je echter iets langer, dan is de wortel al gaan vertakken. En dat maakt uitroeien met behulp van schoffelen een stuk lastiger. Want het plantje is nu niet meer afhankelijk van een enkele wortel maar heeft een wortel met allemaal zijtakjes die het plantje in leven kunnen houden. Want als er maar een paar van die zijtakjes in de vochtige grond blijven liggen, dan kan het onkruidje gewoon vrolijk verder groeien. En ben jij voor niks aan het schoffelen geweest. De grotere plantjes moet je dus eigenlijk stuk voor stuk uit de grond trekken en dat kost een hoop meer tijd en inspanning dan snel schoffelen.

Wortelonkruid en onkruid composteren?

Wortelonkruid verwijderen gaat op een andere manier, hierover leer je meer in de les Onkruid wieden. En wat doe je met het verwijderde onkruid? Een deel van het onkruid kun je met een gerust hart op de composthoop mikken. Maar met een deel van het onkruid moet je daar terughoudend mee zijn. Log dus snel in om de les Onkruid wieden te volgen.

En ben je nog geen cursist? Je bent nog altijd van harte welkom om de moestuincursus te volgen! Dus wees er snel bij want de inschrijving sluit binnenkort. En hoe sneller je begint, hoe meer je van de cursus zult profiteren!

Gastblog van tweedejaars cursist Ellen

Lees je liever eerst hoe een andere tuinier de cursus ervaren heeft? Ellen deed vorig jaar voor het eerst mee aan de online moestuincursus en is ook dit jaar weer van de partij. In een terugkerende gastblog houdt ze ons dit moestuinseizoen op de hoogte van de vorderingen in haar moestuin. Lees je mee?

Nieuwe video

Cursist of niet, voor iedereen heb ik ook deze week weer een korte video gemaakt. Geen moestuinfilmpje dit keer want ik vond het weer nog een beetje te grillig om met de twee kleine meisjes te gaan tuinieren. Dit keer een filmpje waarin je mee kunt kijken in onze keuken.

Het bijbehorende recept is terug te vinden op de recent geopende Facebookpagina van moestuincursus.nl.

Mail je me als je nog vragen hebt?

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.