Iets meer dan een week geleden schreef ik je over het belang van een goede timing in de moestuin. Over dat je echt nog geen urgentie hoeft te voelen om van alles in de tuin te gaan doen maar dat het wel erg handig is om in deze tijd van het jaar een moestuinplanning (teeltplan) te maken. Zo’n planning lijkt een beetje obsessief maar geeft een seizoen lang houvast.

Niet alleen in de moestuin trouwens, als het aan mij ligt. Ik ben nogal een planner met altijd to-do lijstjes om af te werken. Lijstjes waar ik soms zelfs achteraf nog dingen aan toevoeg die ik al heb gedaan omdat het zo lekker is om iets af te kunnen strepen… Dan weet je een beetje met wat voor iemand je te maken hebt ;-)

Nu had ik in mijn planning voor afgelopen week staan dat ik vrijdag een moestuinmail wilde sturen. De inhoud en de tekst zaten woensdagavond al in mijn hoofd, alleen nog even uittypen. Dat komt donderdag wel, dacht ik.

Het plan van moeder natuur

Tja, niet dus. Want moeder natuur had een ander plan: donderdagochtend werd, 10 dagen voor de uitgerekende datum, ons tweede meisje geboren! We maken het goed en hoewel ons nieuwste kleine moestuinhulpje Josephine nog even binnen moet blijven, kan ik niet wachten om buiten aan de slag te gaan. Dikke buik (grotendeels) weg, zomertijd ingegaan, tijd voor actie!

Moestuinvoorbereidingen

De eerste zakjes zaad en de gele plantuien liggen klaar om mee te nemen naar de moestuin en ook voor de eerste plantjes begint het moment te naderen dat ze in de volle grond uitgeplant kunnen worden.

Onze peultjes, erwten en tuinbonen zijn binnenshuis goed opgekomen en kunnen overdag buiten gaan afharden als voorbereiding op de frissere dagen (hierover leer je meer in de moestuinlessen over voorzaaien). Ook de aardappels zijn lekker aan het voorkiemen om het moestuinseizoen binnenkort met een voorsprong te beginnen.

Voorzaaitrucjes

Voorzaaien lijkt niet zoveel voor te stellen: je vult bakjes met potgrond, frutselt er wat zaadjes in, dekt ze toe met een laagje aarde en geeft af en toe wat water. Klaar is kees, denk je misschien. Toch komt er wat meer bij kijken. Denk aan de lange, slungelige, breekbare sprieten die in menig vensterbank stonden toen de AH moestuintjes uitdeelde bij de boodschappen.

Toen de AH begon met de moestuintjesactie dacht ik: ze zijn gek! Ze gaan de hele zomer geen courgette meer verkopen als iedereen ze zelf teelt. Ze geven hun omzet gewoon weg!

Ik had beter moeten weten: de AH is niet op haar achterhoofd gevallen en vulde ten eerste een aanzienlijk deel van de moestuinbakjes met zaden die niet zo makkelijk groot te brengen zijn. Denk aan komkommers, tomaten en watermeloen. Totaal ongeschikt voor beginners, eigenlijk uitsluitend geschikt voor ervaren tuiniers mét een kas.

Een ander deel van de bakjes werd gevuld met groenten waarvan het nergens op slaat om ze voor te zaaien, zoals radijs en wortel. Wortels voorzaaien en daarna verplanten geeft bijna garantie op vertakkende, kronkelige en misvormde wortels. Leuk om een keer te zien maar nauwelijks verwerkbaar tot een maaltje. Zeker niet als je ze in zo’n ienieminie bakje laat staan, dan worden ze nooit langer dan een paar centimeter en niet dikker dan een paar millimeter. Leuk tussendoortje voor een klein knaagdier maar zeker niet meer dan dat.

En de groenten die wel geschikt waren voor beginners, zoals courgette? Tja, die doen het alleen goed als je ze op het juiste moment voorzaait (komt ze weer met haar planning, hoor ik je bijna denken…) én je ze op tijd in een groter potje zet. De moestuintjes werden vroeg in het jaar uitgedeeld en alleen geduldige tuiniers die wisten dat ze het beste pas rond half april hun courgettes konden voorzaaien in een veel groter bakje dan werd meegeleverd door de AH, hebben waarschijnlijk geprofiteerd van de moestuintjes-actie.

Samenvattend:

  • Ook bij het voorzaaien is timing essentieel. Zie de moestuinlessen die nu bovenin het cursusoverzicht staan om snel te weten wat op dit moment voorgezaaid kan worden. In elke les wordt doorgenomen hoe je het voorzaaien zo goed mogelijk aanpakt.
  • Naast timing speelt ook ruimte een belangrijke rol: op tijd verspenen of uitplanten in de volle grond zorgt ervoor dat je voorgezaaide plantjes goed kunnen blijven groeien.

Temperatuur!

Ben je er dan als je timing en de grootte van de potjes goed zijn? Nog niet helemaal. Ook de temperatuur van de ruimte waarin je voorzaait, speelt een belangrijke rol. Zo stuurde iemand me laatst een foto van lange, breekbare tuinboonstengels met de vraag of de plantjes nog te redden waren of dat ze beter opnieuw kon beginnen.

Het botte maar eerlijke antwoord: begin maar opnieuw. Als planten te warm staan, zeker in de nog relatief donkere voorjaarsmaanden, worden ze zo snel lang dat de stengels breekbaar worden. En dat is jammer want het is zo makkelijk te voorkomen. Door geen haast te hebben maar juist geduld: zet de potjes in een koele in plaats van in een warme ruimte. Ze zullen wat langer doen over opkomen maar wél stevig en bruikbaar zijn.

Want laten we eerlijk zijn: voorzaaien doe je om een voorsprongetje te krijgen in het vroege moestuinseizoen. Niet om een moestuinteleurstelling aan je lijstje van ervaringen toe te voegen! Dus lees je goed in en geniet van het voorzaaien én het vooruitzicht van een vroegere oogst!

Iedere week stuur ik meer dan 1000 moestuiniers een nieuwsbrief met inspiratie, tips en een nieuwe vlog. Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.